Inte bara solsken för Anders Jacobsson

ANNONS
|

Tillsammans med Sören Olsson har Anders Jacobsson skapat populära barnboksfigurer som Bert, Sune och Håkan Bråkan. Älskade av flera generationer, men också kritiserade för att befästa heteronormativitet och konservativa kärnfamiljsideal. En bild som Anders Jacobsson på ett privat plan inte känt igen sig i.

-Om man tittar på mitt liv så lever jag i allt annat än en kärnfamilj. Jag har aldrig försökt hissa flaggan för att en relation eller en familj måste se ut på ett visst sätt för att få godkändstämpel. Jag avskyr ju sådant! säger han.
Kaos i privatlivet

När Anders Jacobsson och parhästen Sören Olsson bestämde att de skulle ta en paus i det mångåriga samarbetet kände han att tiden var inne för att skriva om ett annat, mindre konventionellt, sätt att vara familj på. Nämligen sitt eget.

-Jag har varit jätteframgångsrik i mitt yrke. Det är den offentliga bilden. Privat har det samtidigt varit totalt kaos. Det är som att jag har 40 orkaner i mitt huvud.

Anders Jacobsson berättar om svårigheter med att strukturera sin vardag, om havererade relationer, om miljonintäkter som förbytts i skulder, om ett självdestruktivt behov av att fixa allt åt alla. Det som hållit honom ovanför ytan är kreativiteten, en stark andlig tro och inte minst barnen.

ANNONS
Barnen inspirerar

Anders Jacobsson har 7 egna barn, varav den äldsta är 31 år och den yngsta ännu är ofödd ("men hon är 25 veckor så hon räknas"). Samt två bonusbarn som han bor med varannan vecka i en annan stad. Rörigt? Visst. Men också en högst inspirerande miljö för en barn- och ungdomsförfattare.

I litterär form har den Jacobssonska familjekonstellation blivit "Skräcken på vinden", den första i en tänkt bokserie om tioårige Kip Jansson. Eller "Herr Allvarlig" som bästisen Marjaneh kallar honom eftersom Kip grubblar en hel del över tillvaron. Ofta funderar han på strategier som kan hjälpa hans snurriga pappa att få lite koll på läget.

-Kip tar ett alldeles för stort ansvar för sin ack så kärleksfulla men väldigt vimsiga pappa. Det är inte helt ovanligt att barn får träda in i en ansvarsroll när de har dysfunktionella föräldrar. Kip känner att han måste ta kontroll för att överleva i sin vardag, förklarar virrpappans förlaga.
Brokigt persongalleri
-Utöver Kip och hans fem syskon introduceras läsaren för ett brokigt persongalleri; vänner och grannar med olika härkomst, ålder och sexualitet. Kip själv har en afroamerikansk mamma. Men att det skulle vara något speciellt med att vara "gjord av guldfärg" har faktiskt aldrig slagit honom, inte förrän en klasskamrat retas.

2010 stängdes Anders Jacobssons blogg på Alltombarn.se ner på grund av ett inlägg som anklagades för att vara rasistiskt. Jacobsson sade då till TT att det var satiriskt skrivet.

TT: Hur ser du på frågan i dag?

-På samma sätt som då. Jag tycker att vi ska ha en generös flyktingpolitik. Vi behöver inflyttning och utflyttning. Men det gäller också att hitta verktygen för att alla ska känna sig som ett "vi", även fast vi tror på olika saker, har olika härkomst, tänder på olika människor, har olika handikapp.
-Den här boken är kanske mitt lilla bidrag, för det genomgående i den, och i den kommande, är att alla människor är ganska lika på insidan.

När Herr Allvarlig grubblar på meningen med livet kommer han fram till att det gäller att inte bli "livssnål", även när de dåliga ögonblicken hopar sig. En livsfilosofi som Anders Jacobsson delar.

-Det Kip menar med "livssnål" är bitter, förtydligar författaren. Om man bara tänker på allt eländigt blir man bitter. Jag skulle kunna vara hur djävla bitter som helst. Men jag vägrar för jag tycker ändå att det är fantastiskt, allt det som jag har fått vara med om.

Fakta/Anders Jacobsson

Född: 1963 i Karlskoga.

Bor: Varannan vecka i Örebro, varannan i Kungälv.

Familj: Särbo, tre vuxna barn, fyra yngre barn, två bonusbarn.

Bakgrund: Sedan hans första bok, "Sagan om Sune" kom ut 1984 har Anders Jacobsson tillsammans med kusinen Sören Olsson publicerat närmare 130 böcker som har sålts i miljonupplagor, omvandlats till julkalender i tv och till filmer. "Sune på bilsemester" visas just nu på biograferna och en uppföljare är planerad.

Fler filmplaner: Herr Allvarlig Kip Jansson är tänkt att bli film under 2015. "Om inte allt faller som ett korthus".

ANNONS