Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte bara för Äppelhyllan

I höstas kom det ut flera barnböcker där huvudpersonerna hade någon form av funktionshinder. "Jag skulle önska att det fanns fler såna böcker, kanske främst för dem som inte har något funktionshinder," säger Roberto Valladares, vars sjuårige son Fernando har Downs syndrom.
"Tove Va-va" är en av böckerna som handlar om Tove vars föräldrar upptäcker att hon har en hörselskada. I boken får man följa Tove till doktorn för undersökning och så småningom får hon prova ut en hörapparat - en grön med glitter. Och "Kalle Skavank" handlar om Kalle som bara har en fot, bor med sin pappa och är en hejare på att lösa mysterier.

I "Johannas modiga idé" får vi träffa Johanna som har perceptionssvårigheter, och som bjuder in några funktionshind-rade kompisar till klassen för att förändra skolkamraternas attityder. Det är tre av flera barnböcker med funktionshindrade i huvudrollen som nyligen kommit ut.
- Det är verkligen roligt att de här böckerna kommit, för de är inte så vanliga, säger Björn de Verdier, bibliotekarie på Tuve bibliotek.

Han bläddrar i "Tove va-va" och visar de roliga och lekfulla illustrationerna.
- Det här är annat än sjuttiotalets förklarande böcker som "Så gick det till när mamma och pappa skilde sig" som var fruktansvärt dystra och diskbänksrealistiska.

I vanliga fall skulle dessa nya barnböcker platsat i bibliotekets Äppelhylla, där man har litteratur för och om barn med funktionshinder. Men eftersom Tuve bibliotek bara har ett exemplar av varje, har man placerat dem bland de andra barnböckerna.
- Just för att de kanske främst gör nytta just där, det är barn och ungdomar som inte har funktionshinder som verkligen behöver läsa dem, konstaterar Björn de Verdier.

Äppelhyllan finns på många bibliotek runt om i landet; först ut var Härnösand 1992. Här finns barnböcker med teckenspråk, blindskrift, tydliga bilder, böcker att känna på med olika upphöjda material. Störst utbud finns det av lättlästa böcker.
- Ibland förpassas funktionshindrade till Pippi och Emil, för att "hon tycker ju mest om dem". Men jag försöker berätta att man kan gå vidare till mer mogna böcker för den som kan och vill, fast i lättlästa varianter.

Fernando Valladares är sju år, har Downs syndrom och har blivit läst för sedan bäbis-tiden. Han växte ganska snabbt ifrån Totte-böckerna på teckenspråk, som hans föräldrar började med när det gällde speciallitteratur för funktionshindrade.
- Det var jättebra böcker, eftersom de lärde oss nya, andraå tecken än de vi redan använde oss av, berättar Roberto Valladares, pappa till Fernando.

Dessutom blev teckenspråket i böckerna en bro mellan spanska och svenska. Hemma hos familjen Valladares pratar man bara spanska, men på dagis är det svenska som gäller.
- Efter att ha tränat oss i att teckna vid läsningen med hjälp av Totte-böckerna, blev det naturligt att fortsätta teckna även när vi läste "vanliga" böcker eller böcker på spanska.

När Totte-böckerna blivit för tråkiga var det därför lätt att byta till annan barnlitteratur. Det Fernando kräver är en konkret handling med en tydlig början och ett slut. Som Rödluvan, till exempel.
- Man tror gärna att funktionshindrade barn behöver jättemycket bilder, men så behöver det inte alls vara. Fernando tycker inte om när det blir för plottrigt, utan är mer intresserad av att lyssna och följa berättelsen. Dessutom fyller han gärna i själv med teckenspråk eftersom han kan många av berättelserna utantill.

Böcker är en självklarhet hemma hos familjen Valladares. Fernandos storasyster Gabriela läser otroligt mycket, berättar Roberto, och som storasyskon är hon naturligtvis Fernandos stora förebild.

Gabriela har redan några böcker om funktionshinder, bland annat en som handlar om en tjej som är blind, och en annan som har autism. Inte främst för att förstå just Fernando bättre, utan för att det känns som en självklarhet - alla barn är inte likadana och det ska även barnböckerna återspegla tycker hennes föräldrar.
- Det är jättebra att det börjat komma barnböcker som gör funktionshindrade barn synliga. Det skulle vara roligt om det kom någon bok med ett Downs syndrom-barn, det är dessutom ett så vanligt funktio nshinder. Men också för att Fernando, när han blir äldre, behöver böcker som kan hjälpa honom förstå hur han är speciell och unik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.