Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Instrumentkrångel inför turnén

Göteborgska New Tango Orquesta är stora i Ryssland. I går for de dit igen. Efter mycket möda.
- Det har varit mycket krångel inför resan, berättar Per Störby.
Han spelar bandoneon och skriver låtarna i New Tango Orquesta, den göteborgska kvintett som framgångsrikt ägnat sig åt nytango i Astor Piazzollas fotspår sedan 1996. I somras tog bandet in stockholmska cellisten Johanna Dahl för några konserter, ett samarbete som gett mersmak. Hon följer även med på Rysslandsturnén som innebär spelningar i S:t Petersburg och Moskva.
Platsbokning för kontrabasen, skyddsemballage till cellon och omständlig visumprocedur är en del av det krångel Per Störby talar om. Men mest har det handlat om att de ska få med sig allt hem igen.
- De är extremt nojiga i Ryssland för att man ska ta instrument ut ur landet. Så vi har fotograferat dem och hoppas nu att vi ska få stämplar i tullen på vägen in i landet, som bevis för att vi verkligen äger dem, berättar Per Störby inför avfärden.
Med i packningen är också inspelningsutrustning eftersom orkestern planerar att omvandla turen till en liveplatta som ges ut nästa år. New Tango Orquesta spelade för sju år sedan i Ryssland och stämningen då var fantastisk, berättar Per Störby. Då spelade göteborgarna även i ett tv-program som sändes för miljontals tittare.
- Hur det blir nu vet vi inte, men vi är grymt laddade. Eftersom det var ett sådant himla pådrag senast vi var där har vi så höga förväntningar att det nästan är lite jobbigt. Fast mest känns det bara kul att få komma dit igen, säger Per Störby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.