Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingrid Segerstedt Wiberg hyllas med två konstverk i Göteborg

Ingrid Segerstedt Wiberg hedras med två permanenta konstverk i centrala Göteborg. En staty utanför Samhällsvetenskapliga biblioteket, och ett fotografi inne i läsesalen. På FN-dagen invigdes de av diplomaten och före detta vice generalsekreteraren för FN, Jan Eliasson.

– Hon var en förebild! konstaterade en märkbart rörd Jan Eliasson på plats i Hagaparken i Göteborg på FN dagen, 24 oktober.

– Vi lever i en utsatt tid när det behövs en ny folkrörelse för demokrati. Vi måste mobilisera för mänskliga rättigheter och internationellt samarbete. Det trodde jag inte – att jag skulle behöva sluta mitt diplomatiska liv med att stå här och försvara dessa värden. Men då söker jag stöd i Ingrid.

Redan som 17-åring lärde Jan Eliasson känna journalisten, politikern och aktivisten Ingrid Segerstedt Wiberg som då omedelbart lockade med honom i Göteborgs FN-förening.

– Där startade en vänskap som levde kvar hela livet. Hon kunde vara nog så barsk och bestämd, och slutade aldrig ge mig råd, eller ska jag säga order. Men hennes stenhårda och glasklara övertygelser bottnade alltid i en stark humanism och ett stort engagemang i freds- och miljöfrågor.

”En symbol som hela världen förstår”

Statyn till Ingrid Segerstedt Wibergs minne är skapad av konstnären Johan Malmström. Reslig och stolt blickar hon ut över Sprängkullsgatan, med en duva i sin utsträckta hand.

– Först tänkte jag att det kanske riskerade att bli lite av en plattityd, men duvan är samtidigt en symbol som hela världen förstår. Inte bara den kristna världen, vilket underlättar för en snabb och enkel universell identifikation, säger Johan Malmström.

Skulpturen har han döpt till ”Aktivisten”.

Arbetet fortsätter i dag

– Ingrid Segerstedt Wiberg var inte bara en författare och journalist utan även en ”doer”, som tog hand om barn på flykt redan under andra världskriget. Senare engagerade hon sig i kriserna i Ungern och Iran, så hon har alltid hjälpt folk både praktiskt och juridiskt.

Den praktiken fortsätter i dag, med andra aktivister som nu tagit vid, poängterar Johan Malmström som själv arbetat ideellt med flyktinghjälp.

– Jag vill gärna koppla mitt verk till alla som arbetar som aktivister i det tysta, och gör det här viktiga jobbet, majoriteten av dem kvinnor.

Uppfordrande ord på sockeln

På sockeln till statyn har han huggit in artikel 1 ur FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Med versaler står det:

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter

De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap”

Samma text som avslutar Ingrid Segerstedts Wibergs ”Min motbok” från 1999.

Fiktivt möte

Inne i den luftiga läsesalen i Samhällsvetenskapliga biblioteket hittar vi det andra verket till minne av Ingrid Segerstedt Wiberg: ”I riktning mot ett annat Sverige: Tiden innan framtiden”. Det storskaliga fotografiet är skapat av konstnären Axel Karlsson Rixon. Till den iögonfallande bilden hör en skrift med bilder tagna av unga migranter och en essä av människorättsaktivisten och journalisten Parvin Ardalan som skriver fram ett fiktivt möte med Ingrid Segerstedt Wiberg.

– Min uppgift var att belysa hennes gärning, mer än hennes person. Så jag valde att koncentrera mig på hennes stora engagemang för unga på flykt. Det känns ju så brännande aktuellt idag, säger Axel Karlsson Rixon.

Fotografiet hänger mitt emot Carl Wilhelmsons väldiga nationalromantiska målning ”Allegori över bildningen” från 1901 – och är lika stort i omfång. På den moderna bilden samlas en grupp asylsökande på en klippa med Göteborgs hamninlopp som bakgrund.

– Vi kommer över vattnet. Vattnet både öppnar och stänger. Om Ingrid hade levt idag så hade hon varit djupt engagerad i dessa unga personer, säger Axel Karlsson Rixon.

Ingrid Segerstedt-Wiberg som skulptur i konstnären Johan Malmströms verkstad. Nu står hon på plats på sin stensockel på kortsidan av Samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg och blickar ut över Sprängkullsgatan. Bild: Johan Malmström
Ingrid Segerstedt-Wiberg som skulptur i konstnären Johan Malmströms verkstad. Nu står hon på plats på sin stensockel på kortsidan av Samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg och blickar ut över Sprängkullsgatan. Bild: Johan Malmström

Ingrid Segerstedt Wiberg

Föddes: 1911 i Lund

Dog: 2010 i Göteborg

Var: journalist, fredsaktivist, debattör och politiker. Hon var Göteborgs stads flyktingkurator 1945–1948, redaktionssekreterare för tidskriften Världshorisont 1949–1953 och dess ansvariga utgivare 1968–1973. Samma period satt hon även som ordförande för Svenska FN-förbundet. 1969-1976 arbetade hon som andre redaktör för Göteborgs-Posten, dessutom riksdagsledamot för liberalerna och hon var djupt engagerad i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) där hon 1975-1981 var den svenska sektionens ordförande. 1981 utnämndes hon till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Karriär: engagerade sig tidigt mot nazismen och kämpade hela sitt liv för mänskliga rättigheter och en human flyktingpolitik.

Aktuell: hedras med två konstverk i Göteborg: statyn ”Aktivisten” av Johan Malmström samt ett storskaligt fotografi och en publikation av A. Karlsson Rixon inne på Samhällsvetenskapliga biblioteket. Statyn står strax utanför biblioteket, på kortsidan som vetter mot Haga. Verken invigdes på FN-dagen den 24 oktober.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.