Ingrid Norrman: Dags lyfta fram fler kvinnor i stadsrummet

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ska en staty av en liten kvinna som svingar sin handväska mot främlingsfientlighet och nazism få plats i stadsrummet i Varberg? Vad än kultur- och fritidsnämnden beslutar är det dags att ge kvinnor en större plats i stadsrummen. I Göteborg finns fler fiskar avbildade än namngivna kvinnor!

Det är nu 30 år sedan kvinnan fångades på bild under en demonstration i Växjö. Bilden blev extremt uppmärksammad, valdes till samma år och röstades fram till ”1900-talets bästa bild” av tidskriften Vi och Svensk fotohistorisk förening.

Det är något i den där bilden som berör på djupet. Den signalerar mod och civilkurage, en kvinna som inte väjer för rakade skallar, bomberjackor och stålhättade kängor, huvudet kortare än skinnskallen från Nordiska Rikspartiet som hon svingade handväskan mot.

ANNONS

Konstnären Susanna Arwins staty av kvinnan med handväskan var från början tänkt att ställas upp i Växjö, men stoppades med motiveringen att den symboliserade våld. Nu har hotellägaren Lasse Diding i Varberg köpt in konstverket och vill skänka det till hemkommunen, men en anhörig vill stoppa utplaceringen med motiveringen att kvinnan inte tyckte om att ha blivit en kändis och inte gillade uppmärksamheten runt bilden.

Danuta lever inte längre så vi vet inte vad hon idag själv skulle ha tyckt.

Fast debatten om statyn är viktig på många sätt, för hur ser det ut i våra stadsrum? Hur många namngivna kvinnor finns det i offentligheten som stolt visar sitt yrke, sin kunskap eller sitt civilkurage? Vad har vi i Göteborg?

Johanna i Brunnsparken (just nu på renovering) är med sina ”ädla måttfulla former och milda nordiska anletsdrag” Göteborgs första kvinnostaty och en av stadens alla statyer med avklädda namnlösa kvinnor som modell.

Sjömanshustrun restes till minne av de sjömän som omkom i första världskriget, inte till minne av sjömansänkornas slit med barn och hem när familjeförsörjaren försvann.

Först 1987 fick Göteborg en staty över en namngiven kvinna. Karin Boyestatyn utanför Stadsbiblioteket visar en liten sorgsen kvinna med hängande armar. Jag hade hellre sett den stolta författaren.

ANNONS

Killarna då? På Gustaf Adolfs torg pekar Gustav II Adolf kaxigt ut var staden ska ligga. Utanför gamla Ullevi står Gunnar Gren och visar vad han kan göra med en fotboll. Utanför Nya Ullevi står Ingmar Johansson beredd att slå knock på Floyd Patterson och ta Sveriges enda VM-guld i tungviktsboxning. Evert Taube, Dan Andersson, Carl Michael Bellman, Gustav III, John Ericsson, Johan Alströmer, Hjalmar Branting, Charles Felix Lindberg, Carl von Linné, Erik Dahlberg, August Kobb, Dan Broström, Karl Gerhard, Karl IX, Lasse Dahlquist, Raoul Wallenberg, Olof Wijk och Peter Wieselgren finns också utplacerade runt staden.

Bara två namngivna kvinnor finns porträtterade i Göteborg, förutom Karin Boye barnmorskan Johanna Hedén som står utanför Östra sjukhuset.

ANNONS