Foto: GP/Kollage.
Foto: GP/Kollage.

Ingrid Lomfors: I Göteborg bjuder man nazisterna motstånd – sådan är traditionen

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Hela Sveriges ögon riktas nu mot Göteborg inför Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Det är inte första gången som nazisterna marscherar i stan. Det finns all anledning att känna rädsla och obehag. Samtidigt kan det vara bra med perspektiv. I Göteborg har man alltid bjudit nazisterna motstånd. Under 1930-talet när den tyska nazismen vann terräng i Europa försökte svenska nationalsocialister skrämma göteborgarna i det så kallade affischkriget. I På Per Albins tid (1980) skriver Socialdemokraternas före detta partisekreterare Sven Andersson: "Uniformsklädda nazister var under dessa år en vanlig syn på Göteborgs gator... Slagsmål förekom när uppretade göteborgare inte stod ut med deras provokativa uppträdande. Vi gav svar på tal."

ANNONS

Socialdemokrater var inte ensamma i sitt motstånd. Liberala Göteborgs Handels- och sjöfartstidning tog tidigt ställning mot Hitler. Chefredaktör Torgny Segerstedt vägrade konsekvent att underkasta sig hat och hot. När svenska politiker och näringsidkare böjde sig för Nazityskland vässade han sin penna ytterligare till försvar för demokratin och människovärdet.

Detta värdefulla arv förvaltade sedan hans dotter, journalisten Ingrid Segerstedt Wiberg. När nynazistiska och andra främlingsfientliga krafter framträdde i ny skepnad på 1980-talet var hon inte sen med att känna igen faran. "Fall inte för virrpannorna" skrev Segerstedt Wiberg i en av sina minnesvärda krönikor i GP (2/10 1991).

Tillsammans med Hagge Geigert och många andra opinionsbildare från olika politiska läger i Göteborg bildades enad front mot nazismen. Vid ett tillfälle stoppades ett nazistiskt möte i Folkets hus på Järntorget. Lokalen var bokad via en bulvan, men genom en läcka kunde motkrafter mobiliseras. I främsta ledet stod Judiska församlingen. Flera medlemmar som överlevt Förintelsen tog sig upp i trappuppgången och mötte skinnskallarna på väg in i lokalen. De drog upp sina skjortärmar och visade sina blå intatuerade nummer från Auschwitz. "Kom inte och påstå att Förintelsen inte har ägt rum. Se här. Vi var där".

Den tidens medlemmar i Bevara Sverige Svenskt, Vitt-ariskt motstånd och andra nazistiska grupperingar var inga duvungar. På 1990-talet gjorde de sig skyldiga till mordbrand, skadegörelse och mord. Deras hat och våldsideologi har fortsatt in på 2000-talet. Nu med hjälp av internet och flera olika internationella hatsajter. Enligt Expos årsrapport från 2015 är Nordiska Motståndsrörelsen den största nazistiska gruppen i Sverige.

ANNONS

Deras demonstration i Göteborg lördagen den 30 september ska gå från Korsvägen till Gustaf Adolfs torg. De kommer att hylla sina nazistiska hjältar som om Hitler-Tysklands nederlag aldrig har ägt rum, och som om Göteborg vore vilken stad som helst. Men Göteborg är inte vilken stad som helst. I Göteborg bjuder man nazisterna motstånd. Sådan är traditionen.

ANNONS