Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Ingrid Elam i juryn för nytt internationellt litteraturpris

Berman literature prize har instiftats med målet att lyfta fram författare som verkar i den judiska litterära traditionen.
– Priset fyller ett tomrum, säger jurymedlemmen Ingrid Elam.

Det är makarna Thomas och Catharina Berman som avsatt 7,5 miljoner kronor för att under tio års tid dela ut ett litterärt pris, Berman literature prize, till företrädesvis nya författare som verkar i den judiska litterära traditionens anda.

– Det finns en ökande antisemitism i dag. Om vårt pris kan verka i den andra vågskålen vore det väldigt positivt, säger donatorn Thomas Berman till TT.

LÄS MER: Svenska donatorer bakom nytt litteraturpris

Priset har sin utgångspunkt i Sverige men är att betrakta som ett internationellt litteraturpris. Det är inget renodlat judiskt pris utan är öppet för författare med alla bakgrunder, understryker jurymedlemmen Ingrid Elam, före detta kulturchef på GP och dekan för Akademi Valand bland mycket annat.

– Berman Literature Prize är ett litteraturpris till en relativt nytt verk som oavsett bakgrund eller genre lyfter fram en judisk tradition.

Vad betyder det att verka i ”den judiska litterära traditionen”?

– Det finns mer än en judisk tradition, den tradition detta pris vill lyfta fram har förändrats i ständig dialog med andra kulturer och språk. Det innebär att den under årtusenden pendlat mellan ett tillvaratagande av en rik historia och litteratur, samtidigt som den mött andra kulturers språk och texter. Tradition och förnyelse har samverkat och gett upphov till en konstant kritisk omläsning av såväl religiösa texter som skönlitteratur och sånger, poesi och filosofi.

LÄS MER: Ingrid Elam släpper inte taget om böckerna

Varför behövs ett sådant här pris?

– Det finns många litterära priser, men inte just ett sådant här pris, det fyller ett tomrum, understryker Ingrid Elam.

Hur kommer ni att jobba i juryn?

– Vi läser mycket och följer med i olika delar av den internationella bokutgivningen, enas sedan om en lista och vaskar till slut fram en pristagare ur den. Vi jobbar som många andra juryer.

Förutom Ingrid Elam består juryn även av forskaren, författaren och förläggaren Daniel Pedersen, journalisten Thomas Steinfeld, författaren Hanna Nordenhök samt förläggaren Svante Weyler.

Priset blir på 750 000 svenska kronor och är som sagt tänkt att delas ut under en tioårsperiod.

Hur känns det att ta sig an en sådan här uppgift?

– Det är fantastiskt roligt att få diskutera litteratur med kloka läsare – och att dela ut pris, säger Ingrid Elam.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.