Nils Ericson-terminalen, den plats i centrala Göteborg där misshandeln av den unge skådespelaren anlitad av Backateatern ska ha ägt rum.
Nils Ericson-terminalen, den plats i centrala Göteborg där misshandeln av den unge skådespelaren anlitad av Backateatern ska ha ägt rum. Bild: Bengt Christian

Inget åtal för misstänkt misshandel av Backa teaters skådespelare

Polisen lägger ner förundersökningen kring medarbetaren på Backa teater, som enligt teatern misshandlats av säkerhetsvakter på Nils Ericson-terminalen. En motanmälan om våld mot tjänsteman gjordes samtidigt. "Inget brott har kunnat styrkas" säger Klas Olsson på Citypolisen.

ANNONS
|

Söndagen den 10 mars befann sig tre män, som alla medverkade i en pjäs på Backa teater, på Nils Ericson-terminalen, på hemväg från en fest. Männen var påverkade av alkohol, och en av dem hade även en joint på sig, skriver Backa teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson i ett inlägg teatern gjorde på Facebook i anslutning till händelsen.

LÄS MER:Teatern: Vår skådespelare misshandlades av ordningsvakter

När männen passerar två Securitasvakter blir de stoppade för visitering. De får följa med vakterna till ett angränsande rum, där narkotikan upptäcks. Mannen som har jointen på sig erkänner, enligt redogörelsen från teatern, innehavet direkt.

Polisanmälan och en motanmälan

Om det som sedan sker går uppgifterna isär.

ANNONS

Enligt Backa teater ska mannen som omhändertas för narkotikainnehav fått två tänder utslagna och ena handleden stukad. Han får, enligt teatern, sår och blåmärken över bröstkorg, armar och ben. Han polisanmäler de två ordningsvakterna som gripit honom för misshandel.

LÄS MER:Securitas om misstänkta misshandeln av skådespelaren

Den omhändertagne skådespelaren anmäls i sin tur av Securitasvakten för misshandel, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

Ord står mot ord

En utredning av händelsen inleds. Den 30 april fattar polisen beslut om att lägga ner förundersökningen i båda fall.

– Det har inte gått att styrka att något brott har begåtts, säger Klas Olsson, förundersökningsledare på Citypolisen i Storgöteborg.

LÄS MER:Ordningsvakterna hotar våldsmonopolet

Exakt vad som hänt oklart

Han bekräftar att det inte fanns någon övervakningskamera på platsen dit skådespelaren fördes i väntan på polis.

Hade inte det varit önskvärt med en kamera där?

– Det förs en allmän diskussion om övervakning just nu, och projektet som vi driver med runt 40 kameror på allmän plats är väldigt omdiskuterat. Det är en policy i det här landet att vi inte övervakar folk, så det är en fråga för Securitas, säger Klas Olsson.

Vakterna tillbaka i tjänst

Axel Andersson, pressansvarig på Securitas Sverige AB, är lättad över att förundersökningen lagts ner:

– Våra vakter har blivit friade och är tillbaka i tjänst, vilket vi är glada för.

ANNONS

Varför omhändertogs mannen inte av vakterna i ett så kallat griprum, med övervakningskamera?

– Om omhändertagandet blir våldsamt kan det ibland vara svårt att ta med sig personen till en annan plats, till exempel till ett griprum.

Konstaterar att ord står mot ord

Backa teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson vill inte medverka i en intervju om ärendet, men skriver i ett sms:

"Vi konstaterar att polisen valt att lägga ner utredningen där vår medarbetares ord står mot ordningsvakternas i ett rum utan övervakningskamera. I övrigt vill vi inte kommentera mer i nuläget."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS