Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingemar Jonsson, Ulla-Karin Näslund, Johanna Sjöstrand och Annicka Åsberg är morgonpigga bokfyndare i Majorna.

Ingen morgonrusning till bokrean

Tidigt på morgonen på bokreans första dag droppade kunderna in på Mariaplans bokhandel. Ingen rusning precis, men så har man i år dragit ner på antalet reaböcker.
Bokhandlarna Ulla och Anders Lindegren, dyker upp strax efter åtta. Då har butiken redan varit öppen i två timmar. Själva jobbade de under nattens öppettimme mellan 24 och 01 och har bara varit hemma för att sova några timmar innan det var dags att stiga upp i ottan för att se Charlotte Kalla på skidor i Sapporo. För att därefter åka tillbaka till bokhandeln och rean.
- I år har vi dragit ner ordentligt på mängden reaböcker. Vi vill helst bli av med dem under veckan som kommer och inte ha dem liggande kvar i evigheter, säger Ulla Lindegren.
På andra våningen ljuder ett soft jazzblås i högtalarna och några tidiga kunder botaniserar i lugn och ro bland travarna på borden. Micael Bindefelds bokreaevent i Stockholm känns långt borta.
Ingemar Jonsson, Gråberget är förkyld och skall strax tillbaka till sängen för att kurera sig. Han har kollat runt lite på internet och sökte en Stig Claesson, men hade redan läst den som reades. Inte heller fann han någon bok av Theodor Kallifatides. Det fick bli tre deckare i stället: Håkan Nessers Skuggorna och regnet och Fallet G, Åke Edwardsons Rum nr 10. Och en vägatlas.
Ulla-Karin Näslund bor på Brännö men jobbar i Kungsladugård och passar på att köpa en bok om rosor och en deckare.
- Jag har trädgård och köper alltid trädgårdsböcker på bokrean, säger hon.
Johanna Sjöstrand skall också iväg och arbeta men först några barnböcker till två-åringen och fem-åringen därhemma. Den klassiska gula boken om apan Nicke Nyfiken av H A Rey är en. Dick Brunas Vad är runt? en annan.
Hon gräver djupare i plastkassen.
- Och så den här, Pomelo är kär av Ramona Badescu. Det är en jättefin bok om en skär elefant som har en väldigt lång snabel, säger hon.
Nästa kasse som lämnar bokhandeln tillhör Annicka Åsberg. Hennes kille var här tidigare i morse och nu är det hennes tur att komplettera inköpen mellan dagislämning och jobb.
Vad blev det?
- Claes Grundstens bok om Vindelfjällen, ett nummer av tidskriften Offside, en världsatlas och så två barnböcker. Vi vandrar i Pyrenéerna om några månader och fungerar det att vandra med barn kommer vi nog att fjällvandra längre fram, säger Annicka Åsberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.