Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gert Gelotte: Ingen lag ger nazisterna rätt till Götaplatsen

Låt nazisterna demonstrera där de inte kan orsaka skada och där polisen kan förhindra kravaller, skriver Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det spökar på Europas gator, vålnader från en ond tid. I Göteborg ansökte nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) om demonstrationstillstånd. Samtidigt som Bokmässan pågår, ville man marschera på Avenyn och paradera på Götaplatsen. 

Det ser ut som en tanke. Nazister ute på gatan och högerextrema tidskriften Nya Tider inne på mässan. Två grenar på samma fascistiska träd.

Nu har Polisen sagt nej eftersom Götaplatsen redan är upptagen.

Även nazister har yttrandefrihet och demonstrationsrätt på allmän plats. Men Bokmässan, som skulle kunnat säga nej, har valt att släppa in Nya Tider. Ett djupt beklagligt beslut som tycks utgå från missförståndet att den enes yttrandefrihet är den andres publiceringsplikt. 

Så är det inte. Att Nya Tider åtnjuter press- och yttrandefrihet medför inte att Bokmässan i demokratins namn måste öppna sina dörrar till ett privat evenemang. Tvärtom finns starka skäl att i demokratins namn inte hjälpa Nya Tider att sprida sitt främlingsfientliga budskap. 

Hotet mot demokratin är på allvar. Vårt ansvar för att försvara den likaså. Låt oss inte av enfald passera gränsen mellan generositet och flathet.

Till skillnad från Bokmässan är Götaplatsen och Avenyn allmän plats och på allmän plats har alla rätt att demonstrera. Dock finns ingen lag som ger Nordiska motståndsrörelsen tillgång till just dessa platser. Det är Göteborgs offentliga finrum och där har nazister ingenting att göra. Vi behöver inte släppa in dem.

Nästa gång kan Polisen hänvisa till säkerhetsskäl. Tidskriften Expo har kartlagt en hård kärna av 159 aktivister i NMR. Av dessa dömdes eller åtalades mer än var fjärde för vålds- eller vapenbrott under ett enda år (2015). Totalt var mer än hälften dömda för någon form av brott, varannan till fängelse.

NMR-aktivisternas dokumenterade våldsbenägenhet borde vara skäl nog att inte upplåta Avenyn och Götaplatsen åt dem. Därtill kommer förväntade motdemonstrationer. Vi kan hoppas på fredliga manifestationer men inom den yttersta vänstern finns personer som är lika pigga på att slåss som nazisterna. 

Polisen skall skydda demonstrationsrätten, inte garantera extremister en möjlighet att slåss, hota och vandalisera där skadan kan bli som störst.

Låt därför nazisterna demonstrera där de inte kan orsaka skada och där polisen kan förhindra kravaller. Det finns gott om fotbollsplaner i Göteborg som med enkla medel kan spärras av. Där behöver ingen, som inte själv vill det, konfronteras med dessa vålnader från Europas onda förflutna.