Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Paulina Sokolow: Ingen bryr sig när Falkholts snippa blir vandaliserad

Ingen bryr sig när Falkholts snippa blir vandaliserad medan Vilks Muhammed-karikatyrer borde ställas ut på museum. Paulina Sokolow skriver om att mäns provokationskonst anses mer viktig än kvinnors.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För några veckor sedan dignade kultur- och ledarsidor från norr till söder av ställningstaganden där alla yttrandefrihet-fans, till övervägande del manliga, var beredda att dö på all världens kullar för att få in Lars Vilks karikatyrteckningar på samtidskonstens högborg nummer ett, Moderna Museet. Om teckningarna inte behandlades som kulturarvets mest värdefulla baby riskerade vårt samhälle att förfalla i barbarisk åsiktsdiktatur.

Under tiden har dock en annan konstskandal ägt rum, men konstkritikerna har lyst med sin frånvaro denna gång. Trafikverket har under arbetet med Västlänken utlyst ett open call till konstnärer att mot en smärre ersättning, eventuella produktionskostnader och bortavtalat ansvar, gestalta de många kvadratmeter av döda plankytor som styckar upp Göteborg under en längre period.

En av dem som lämnat in förslag var Carolina Falkholt, troligen mest berömd för sin åtta meter blåskimrande penis på en fasad i Vasastan i Stockholm och för att sätta makt, synlighet och sexualitet i fokus i slagkraftigt böljande figurer i glödande färger. Planket i närheten av Göteborgsoperan fick en rätt sinnrik komposition av en liggande kvinnogestalt med särade ben och ett kön som en smyckad portal in i det okända. ”God giving a fuck” fick den heta och snart var samtliga Göteborgs medier på plats. Till Stockholm nådde nyheten dock inte.

Det som händer ett kvinnokön angår uppenbarligen ingen.

LÄS MER: Carolina Falkholts snippkonst vid Operan saboterad

Det gjorde den inte heller då verket blev vandaliserat när någon i förra veckan kände sig hugad att köpa en hink svart färg och en roller och måla över vaginan. Eftersom Trafikverket inte åtar sig ”underhållsansvar för konstverk och annan utsmyckning”, trots att det är ett beställningsverk, så kommer den inte återställas. Det som händer ett kvinnokön angår uppenbarligen ingen.

I dagarna läser jag om strömavhoppen av barnmorskor från BB i en av världens rikaste länder, i stad efter stad. Det krävs 4,5 års studier för att bli barnmorska, samma som för att bli jurist. Att säga upp sig på grund av underbemanning och med tusentals blivande föderskor i förlossningsångest inför utsikten att föda hemma i hallen eller i en ambulans, säger så mycket om hur lågt liv värderas.

En vandaliserad snippa är underhållning medan islamhat ska in på museum. En saluhall på Östermalm eller nya ringleder är viktigare än att barnmorskor säger upp sig för att deras arbetsförhållanden inte längre garanterar säkra förlossningar, för att något kan gå snett och någon kan dö.

Som konstvetare har jag svårt att se att det skulle vara en kvalitetsfråga gällande skillnaden i reaktionerna på Vilks kontra Falkholt. Låt oss snarare kalla det för maskulinitetsnorm.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.