Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingela Wadbring lämnar Presstödsnämnden i protest

Medieprofessor Ingela Wadbring lämnar Presstödsnämnden i protest mot regler som gör att högerextrema Nya Tider beviljas presstöd.

– Jag har funnit det svårt att ge stöd till medier som jag inte tycker står för någonting samhällsvettigt, säger Ingela Wadbring till Dagens Nyheter.

Nya Tider beviljades presstöd första gången 2012. För 2017 får tidningen 3,4 miljoner kronor. I april i år beslutade nämnden att tidningen skulle få den nya stödformen utvecklingsstöd som är till för att nyhetstidningar att utveckla elektroniska publiceringstjänster.

Ingela Wadbring, som är professor och föreståndare vid forskningscentret Nordicom vid Göteborgs universitet, deltog i beslutet och förordade att Nya Tider skulle få detta stöd men säger till DN att det inte kändes bra efteråt och att hon bestämde sig för att lämna Presstödsnämnden.

– De står för en främlingsfientlighet som är oerhört osympatisk. Det tar för mycket emot att sitta och meddela stöd till dem, säger Ingela Wadbring.

Inte fråga om tolkning

I regelverket för Presstödsnämnden finns ingen demokratibestämmelse men den nyligen avslutade Medieutredningen föreslår att nämnden ska ta hänsyn till om nyhetsmedier präglas av principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Det kan inte nämnden göra idag säger Thomas Norling, kammarrättslagman och ordförande i nämnden till DN.

– Det är inte en tolkningsfråga utan en fråga om tillämpning av de regler som gäller för utvecklingsstödet, säger han.

Wadbring har suttit i Presstödsnämnden i drygt två år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.