Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kurdo Baksi: Inga livstecken från Gui Minhai på tre år

Den göteborgska förläggaren och poeten har inte hörts till på tre år. ”Man behöver inte vara Einsteins bror för att inse att Kina gömmer Gui Minhai” skriver debattören Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag är det exakt tre år sedan det kom ett livstecken från den svenske förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai. Han kidnappades av kinesiska agenter i Thailand för snart sex år sedan för sin regimkritiska bokutgivning. Den som gav oss det senaste livstecknet från Gui Minhai var en svensk läkare som tog emot honom på ett sjukhus i staden Ningbo i Kina.

LÄS MER: Angela Gui tilldelas årets Bertil Ohlin-medalj

Kina vägrar att följa internationella konventioner eller sin egen konstitution. Svenska diplomater nekas konsulärt tillträde till göteborgaren Gui Minhai, det vill säga träffa honom. Kina kallar sig i samma andetag för en ”rättsstat”. Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige, anklagar alla som påminner om Gui Minhais situation för att ”lägga sig i Kinas inre angelägenheter”.

LÄS MER: Detta hindrar Sverige från att vara bäst på pressfrihet

I fjol dömdes Gui Minhai till tio års fängelse för ett uppdiktat brott, "tillhandahålla information till främmande makt."

Det finns inga spår eller tecken av att en rättegång mot Gui Minhai ägt rum. En domstol i Ningbo skickade bara ut pressmeddelande om domen som med all säkerhet skrevs av Kommunistpartiets yttrandefrihetspoliser.

Ann Linde måste agera

Efter domen hade det varit naturligt att svenska diplomater eller familjemedlemmar fått besöka eller ringa Gui Minhai i fängelset. Dömda fångar runt om i världen har rätt att få besök eller telefonsamtal någon gång i alla fall. Än mindre tillåter Peking-regimen svenska journalister att ringa till Gui Minhai. Han nekas all kontakt med omvärlden.

LÄS MER: Hot och hat har blivit en del av vardagen för Kurdo Baksi

Man behöver inte vara Einsteins bror för att inse att Kina gömmer Gui Minhai för att dölja sina lögner om Gui Minhai: Att Gui Minhai inte är svensk medborgare trots att Gui Minhai lämnat in en sådan ansökan till Migrationsverket. Att Gui Minhai vill att Sverige glömmer honom. Att Gui Minhai tackar nej till priser. Att Gui Minhai vill inte överklaga domen.

Allt detta säger Peking-regimen utan att vi får en skymt av Gui Minhai eller vi får höra hans röst en enda gång. Med andra ord har Kinesiska kommunistpartiet utsett sig själv till ombud för Gui Minhai.

LÄS MER: Tv-bolag kränkte Gui Minhais privatliv

Vad som sårar mig är att Kinas brott Gui Minhai och yttrandefriheten möter några konsekvenser från vare sig Sverige eller omvärlden.

Nu får det vara nog.

Sveriges utrikesminister Ann Linde måste kräva tillträde till en svensk medborgare vars frihet och medborgarskap har kidnappats.

Om skribenten:

Kurdo Baksi är författare och debattör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.