Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Influencern Edvin Törnblom släppte bok – på Foodora

I veckan släppte influencern och poddaren Edvin Törnblom sin debutbok ”Bögen är lös” på ett ovanligt sätt. Boken gick först bara att köpa via Foodora.
– Något som vi märkt under de senaste åren är att folk inte besöker bokhandlar och botaniserar på samma sätt, säger Martin Harris, försäljningsansvarig för sakprosa på förlaget.

Edvin Törnblom är komiker, poddmakare och nu även författare. Den 20 april publicerades influencerns första bok: ”Bögen är lös”. Men dagen innan släpptes boken på ett annorlunda vis – nämligen via mattjänsten Foodora, uppger företaget på sin Facebook där de även höll en livestream med Edvin Törnblom.

Bokförlaget Forum, som ingår i Bonnierförlagen och ger ut Törnbloms bok, gillar att testa ovanliga lösningar för att marknadsföra titlar och nå nya målgrupper. Det menar i vilket fall Martin Harris, försäljningsansvarig på Bonnier fakta och Forums sakprosa.

– Jag jobbar rätt mycket med olika typer av specialförsäljning och vi har många olika kontakter som vi kan arbeta med. Men något som vi märkt under de senaste åren är att folk inte besöker bokhandlar och botaniserar på samma sätt. Man kanske vänder sig till e-bokhandeln i stället, säger han och fortsätter:

– Då har vi sett att en strategi kan vara att man kan hitta böcker på andra ställen än de traditionella. Och när vi har kontakter som passar försöker vi koppla in det. Sedan kan jag inte historien exakt bakom varför det blev Foodora, men det är kul att synas på många ställen, till exempel hos dem.

Fanns det någon oro kring att arbeta med Foodora, det är ändå ett företag som kritiserats för sina anställningsvillkor bland annat?

– Nej inte en oro direkt. Vi funderade över det hela och hur sådant som kollektivavtal och så vidare används, och det finns en reglering som man börjat jobba med där. Men det är en fråga vi alltid har med när vi funderar över lämpliga samarbetspartners, säger Martin Harris.

Berättelse om livet som queer

”Bögen är lös” är ett slags självhjälpsbok. En utbildning i hur det är att leva som queer i dag. Törnblom diskuterar bland annat hur villkoren ser ut för hbtqi-personer, och blir också personlig om den egna livshistorien. Med sin humor tar han sig an svåra ämnen som mobbning, psykisk ohälsa och hur han började acceptera sig själv för den han är.

Sedan tidigare driver Edvin Törnblom podcasten ”Ursäkta” tillsammans med komikern Johanna Nordström. Han har också varit verksam som programledare och kommentator i tv-serien ”Sveriges värsta bilförare”. I slutet av april leder han QX-galan med skådespelaren Sissela Kyle. Efter den ovanliga försäljningsstrategin finns nu boken också i vanliga bokaffärer.

LÄS OCKSÅ: Törnblom släpper bok för unga homosexuella

LÄS OCKSÅ: Foodora får kritik från Arbetsmiljöverket

LÄS OCKSÅ: Göteborgsrestaurang riktar kritik mot Foodora

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.