Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Influenceråret 2020 – Fest, skäll och folkbildning

Festande, folkbildning och knivar i ryggen. När 2020 går mot sitt slut blickar GP:s influencerreporter Karin Frid tillbaka på årets händelser i influencer-världen. Bianca Ingrosso, Isabella Löwengrip och poddarna bakom ”Raseriet” finns bland årets snackisar.

Tro det eller ej, under 2020 har det även snackats om sådant som inte bara berör pandemin. Corona har haft en självklar plats i många debatter även inom influencervärlden, men det har också handlat om civilkurage, litteratur och knivar i ryggen.

• Alla skaffade Tiktok

Appen som förbjudits i bland annat Indien tog Sverige med storm. Det har debatterats flitigt om hur man ska förhålla sig till denna nya plattform på grund av misstankarna om att det kinesiska ägarföretaget Bytedance samlar in en stor mängd personlig information genom appen. Vidare används Tiktok främst av personer under 25 enligt Internetstiftelsen och har blivit en världens mest nedladdade appar. Svenska influencern Nathalie ”Nattid” Danielsson är en som fått en karriär och miljontals följare via appen.

• Della Q försvinner

Grundarna bakom en av landets mest omdebatterade poddar, ”Della Q”, Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer kommer inte överens. Och på Instagram utvecklar sig ett drama. Trion startade podden 2018. För ett år sen slutade dock Meyer efter att hon inte längre trivdes med gruppdynamiken. Sedan fortsatte Wallin och Björklund som duo. Men 2020 ansåg Björklund sig ”huggen i ryggen” av Wallin, något Wallin tillbakavisat – men ”Della Q” upplöses.

• Folkbildning i sociala medier

Det visade sig än en gång att vita personer har svårt att prata om rasism. Massprotesterna för Black lives matter sköljde över stora delar av världen och det var i sociala medier som många av oss fick den nödvändiga utbildning vi behöver. Flera profiler klev fram som folkbildare och fyllde i kunskapsglapp om Sveriges historia och rasism. Några av dem är bland andra aktivisten och författaren Lovette Jallow samt Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey bakom podcasten ”Raseriet”.

• ”Slutfestat”

Influencers festade till folket och politikernas vrede. Det var sommar och ingen ville tänka på corona. Stockholmsklubben Spybar öppnade efter att ha hållit stängt ett tag och komikern Johanna Nordström och hennes podd-kollega Edvin Söderblom dansade på klubben en kväll. Man kan säga att de tack vare det blev ansiktet utåt för aningslöst festande och fick sedermera skäll. Bland annat utbrast Stefan Löfven ”Det får vara slutfestat nu”. Och så stängde Spybar igen.

• Ny programledare till Paradise Hotel

Influencern och författaren Nicole Falciani blev under året utsedd till ny programledare för dokusåpan ”Paradise Hotel”, som nyss avslutade sin 13:e säsong. Falciani gör sin programledardebut och tar då över efter bloggaren Rebecca Simonsson. Hon möttes av positiva reaktioner och tillrop inför nya jobbet och är just nu i Mexiko där nästa säsong spelas in med premiär 2021.

• Dietz barnbok sågas

Margaux Dietz, en av Sveriges största influencers, släppte under hösten barnboken ”Arnold reser till Sydafrika” som handlar om när hennes familj åker på semester. Boken sågades av kritiker för bristande inkludering då inte en enda svart person förekommer i berättelsen. I sociala medier kallades boken tondöv och förlaget bakom pudlade. Flera medier rapporterade om händelsen som halkade rätt in i debatten om att förlag släpper igenom obearbetat material skrivet av debutförfattare med mycket följare.

• P1:s intervju med Löwengrip fälls

”Söndagsintervjun” som sändes i maj med entreprenören och influencern Isabella Löwengrip i P1 fälldes av Granskningsnämnden i november. I intervjun berättade Löwengrip om sitt ”trauma som barn”. Något som hennes föräldrar menade var kränkande uttalanden som de inte fick chansen att bemöta. Båda föräldrarna anmälde programmet. ”Söndagsintervjun” fälldes gällande respekt för privatlivet men frias kring kravet på opartiskhet.

LÄS MER: Isabella Löwengrip om 30-årskrisen – efter krisen i bolagen

• Ingrosso ”Årets stjärnskott”

Bianca Ingrosso gick också på party i somras, men i Båstad, och hon fick också skäll. Sedan utsågs influencern till ”Årets kvinnliga stjärnskott 2020” för region Stockholm av EY Entrepreneur of the year i Sverige. Hon hyllades även i höstas då hon valde att vara öppen med beslutet att göra en abort, något hon berättade om i ”Wahlgrens värld”. På sin Instagram skrev hon att hon ville vara ett stöd för andra som genomgår liknande upplevelser. Inlägget fick över 130 000 gilla-markeringar i november.

• Lundells förtalsutredning

En av landets största Youtube-profiler, Joakim Lundell, hängde ut en influencer-kollega i flera videor förra året. Kollegan kallades fuskbyggare och bedragare. När ”Medierna” i P1 frågade Lundell om hans uttalanden blir reportern kallad ”råtta” och ”äcklig”. In i 2020 fortsätter förundersökningen i målet att växa enligt Expressen som i december skrev att det gjorts ännu flera anmälningar gällande både grovt förtal och förtal. Något åtal har ännu inte väckts och Lundell nekar till brott.

LÄS MER: Åklagare utreder förtal efter Youtube-bråk

• Vilseledande corona-läkemedel

Katrin Zytomierska, influencer och författare, lanserade i våras en fiskolja via sitt företag Clean Eating. Den marknadsfördes som en ”boost för immunförsvaret” med perfekt tajming i tiden med ”läbbigt corona-virus”. Produkten blir anmäld till Konsumentverket över 200 gånger och kritiseras kraftigt. Konsumentverket stämmer Zytomierska och i december dömde Patent- och marknadsdomstolen henne och företaget för otillbörlig, vilseledande och aggressiv marknadsföring.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.