Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Infekterad kulturstrid inom Demokraterna i Göteborg

Demokraterna röstade nej till att Göteborg ska bli Unescos litteraturstad. Det har fått partiets ledamot i kulturnämnden Iréne Sjöberg Lundin att gå i taket.
– Det här är pinsamt. Jag skäms för mitt parti.

Göteborgs ansökan om att få bli Unescos nästa litteraturstad har blivit en segdragen och närmast infekterad historia. Kostnaderna för projektet på två miljoner kronor per år har vägts mot dess nytta, åsikter har ventilerats och skiljelinjerna dragits upp.

LÄS MER: Iréne Sjöberg-Lundin (D) – politikern som läser dikter i nämnden

I förra veckan röstade i alla fall kommunstyrelsen för att staden ska skicka in en ansökan. En majoritet av partierna ställde sig bakom förslaget, medan Socialdemokraterna och Demokraterna var emot. Vilket kom som en fullständig överraskning för Iréne Sjöberg Lundin, Demokraternas ledamot i kulturnämnden.

– Jag tror verkligen på Göteborg som litteraturstad och ser en fantastisk möjlighet att få sätta ordet i centrum. Vi behöver något annat än Västlänken och räkfrosserier. Göteborg är inte bara en stad där man gräver gropar och håller på hela tiden.

LÄS MER: Iréne Sjöberg Lundin får medalj av kungen

Så när Iréne Sjöberg Lundin läste i GP (det var så hon nåddes av beskedet) att hennes parti Demokraterna röstat nej till att ens låta Göteborg skicka in en ansökan om att få bli Unescos litteraturstad blev hon ledsen och uppgiven. Men också arg.

–Jag tycker det är pinsamt och jag skäms för mitt parti. Jag är medveten om att jag sticker ut hakan nu men jag kan inte vara tyst! För mig är detta en fråga om liv och död. Kulturen är precis lika viktig som sjukvården och den är lika viktig som skolan. Allt hänger ihop. Vi är människor och har behov av både hummer och blodpudding så att säga – och allt däremellan.

Iréne Sjöberg Lundin redo att bli utesluten för litteraturstaden

Att uppdraget som litteraturstad skulle innebära en årlig kostnad på minst två miljoner kronor, där Göteborgs stad åtagit sig att bära hälften, är inget som oroar Iréne Sjöberg Lundin.

LÄS MER: Sossarnas nej till litteraturstad är kulturförakt

– Det har ju planerats för dyra linbanor och allt möjligt och detta rör sig inte om några ohyggliga summor. För mig var det ett hallelujah-moment när Göteborgs ansökan till litteraturstad diskuterades på ett av kulturnämndens möten. Äntligen något som inte handlade om vägar, linbanor och att flytta träd. Äntligen! Så kände jag verkligen.

Om du måste välja mellan Göteborgs litteraturstad och Demokraterna, vad väljer du då?

– Jag står upp för litteraturstaden! Om det sedan innebär att jag blir utesluten ur partiet får det vara så. Jag kan inte identifiera mig med demokrater som inte tycker att Göteborg ska bli litteraturstad. Det går bara inte.

Är du verkligen i rätt parti?

– Jag vet inte. I bland känner jag att jag har för stort hjärta och för litet tålamod för att vara politiker. Vi lever ju bara en kort stund på jorden, så vad vill vi göra med våra liv, frågar sig Iréne Sjöberg Lundin.

”Mingelresor ska generellt undvikas”

GP har varit i kontakt med Jessica Blixt och Henrik Munck, båda ledamöter för Demokraterna i kommunstyrelsen. De hänvisar till sin partiledare Martin Wannholt som inte heller vill kommentera Iréne Sjöberg Lundins kritik. Han skriver i ett sms att den här diskussionen ”för vi naturligtvis i vår folkvalda fullmäktigegrupp”.

Däremot understryker Martin Wannholt partiets motstånd till att Göteborg skulle bli Unescos litteraturstad. ”Demokraternas inställning är att deltagande i internationella nätverk med oklar nytta, kostsam administration och dyra kommunala mingelresor generellt ska undvikas”, skriver han.

LÄS MER: Olyckligt om Göteborg inte får chansen om att bli UNESCO litteraturstad

LÄS MER: S kritiska till att göra Göteborg till Unesco litteraturstad

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.