Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ina Lundström och Kristian Wedel krockar i "Brôta på!"

Finns det intelligent liv i Göteborg? Borde göteborgarna be om ursäkt till Frederikshavnsborna för allt elände man utsatt dem för genom åren? När blev göteborgare roliga?
I GP:s nya podd "Brôta på!" navigerar Ina Lundström och Kristian Wedel genom Göteborgs historia för att svara på livets alla svåra frågor.
– Det råkar bara vara så att alla svåra och viktiga frågor handlar om Göteborg, säger Ina Lundström.

På onsdagen lanserades det första avsnittet av GP:s nya podcast "Brôta på!", där ståuppkomikern Ina Lundström och GP:s Kristian Wedel försöker besvara alla livets svåra frågor, det vill säga de frågor som berör Göteborgs historia.

– Det råkar bara vara så att alla svåra och viktiga frågor handlar om Göteborg. Göteborgiana är ett pinsamt nedprioriterat skolämne. Det finns exempelvis inga Göteborgsfrågor på högskoleprovet och kunskapsluckan är enorm, säger Ina Lundström.

LÄS MER: När blev göteborgare roliga?

I sökandet på svar har hon GP:s Kristian Wedel till sitt förfogande och tillsammans bildar de en duo som enligt Lundström är "osunt tillbakablickande med småstörda stofila tendenser".

– Jag har lite mer koll på 1900-talet vilket Kristian tycker är lite för mycket nymodigheter. Pratar jag om 2000-talet så börjar han vrida sig i stolen.

Kristian Wedel är inne på ett liknande spår gällande relationen mellan programledarna. Den vänskapliga antagonismen som finns mellan dem båda leder till många nya vinklar och åsikter om Göteborgs historia.

– Jag är mer av en medelålders farbror som skrivit om Göteborg i hela mitt liv. Ina är en ståuppkomiker men tillsammans så hittar vi en gemensam spelplan. Det blir samtal och diskussioner som håller högt i tak med två personer från väldigt olika bakgrunder.

Varför ska man lyssna på "Brôta på!"?

– Många kommer bli förvånade över att man kan utvinna något kul även ur ett utslitet ämne som göteborgsvitsen. Poängen är att jag och Ina är extremt intresserade av staden och har olika åsikter om allt, säger Kristian Wedel.

– För att det finns väldigt mycket om Göteborg som är bra att veta. Frågan är inte varför man ska lyssna på oss, utan i stället varför det här inte livestreamas dygnet runt!, säger Ina Lundström.

Här hittar du "Brôta på!"

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.