Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

In Flamesstjärnan Peter Iwers JO-anmäler Lena Hallengren

Under torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att alkoholförbudet från klockan 20 på kvällen förlängs. Nu JO-anmäler krögaren och tidigare In Flames-basisten Peter Iwers ministern.
– Jag har pratat med andra kollegor som kommer att göra samma sak, säger han.

Under julen infördes ett förbud för landets krogar och restauranger att servera alkohol efter klockan 20 på kvällen. Beslutet fattades för att minska smittspridningen i en tid då Sverige på nytt ser höga dödstal och en ansträngd situation på iva.

Samtidigt var det ett hårt slag mot landets krögare. Cattis Ledius som äger Haket kallade i affekt beslutet för ”sinnessjukt” och bad att regeringen i stället skulle stänga ner krogarna helt.

Förbudet skulle gälla fram till 15 januari. Dagen innan gick socialminister Lena Hallengren ut och förlängde förbudet till den 24 januari. Skälet uppgavs vara att smittspridningen fortfarande är hög i landet.

Beskedet fick den forne In Flames-basisten Peter Iwers att reagera.

– De ger oss i princip näringsförbud, för de tar bort timmarna som är mest inkomstbringande. Det som regeringen gör just nu kommer med högsta sannolikhet innebära en mängd konkurser, vilket kommer att kosta samhället enorma pengar, säger han.

LÄS MER: Lilla London rundar förbudet – öppnar nattkafé efter 23

Peter Iwers driver Restaurang 2112 på Magasinsgatan och även Street food 2112 vid Heden. När han fick höra att regeringen nu förlänger alkoholförbudet valde han att JO-anmäla så väl socialministern Lena Hallengren som finansministern Magdalena Andersson (S).

– Magdalena Andersson utlovar ekonomiskt stöd men det kommer inte i tid, påpekar han.

JO-anmälan är inte tänkt för politiker

Att göra en JO-anmälan kan framstå som ett något ovanligt grepp. Den som anser sig ha blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller tjänsteperson kan förvisso göra en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), men systemet berör inte förtroendevalda politiker.

Peter Iwers förklarar att han inte är ute efter någon rättslig framgång. I stället är det ett försök att tvinga fram en dialog. Han har försökt att få kontakt med ministrarna och anser att han nu har uttömt alla andra möjligheter. Nu hoppas han att tilltaget ska få uppmärksamhet.

LÄS MER: Nu får Heden en folkölsbutik

– Jag har pratat med andra kollegor som kommer att göra samma sak, säger han.

Peter Iwers tror att många restauranger kan gå i konkurs

I sin anmälan menar Peter Iwers att det inte finns några bevis för att det är just på krogarna som smittan sprids och hänvisar till Folkhälsomyndigheten. Han föreslår att i stället sätta gränsen för alkoholförbudet till 23 på kvällen.

Samtidigt påpekar han att det finns en rad olika förslag från branschorganisationer som skulle kunna diskuteras.

– Det är dialogen jag vill åt. Sen vill jag säga att jag självklart tar pandemin på fullaste allvar. Jag har full respekt för alla som arbetar inom vården. Jag försöker inte förringa det. Men man måste tänka på alla aspekter. För det här kan få stora dominoeffekter.

Peter Iwers restauranger har tappat 75 procent av sin omsättning. I nuläget lever de på sparade medel för att kunna behålla sin personal.

Jag tycker att vi har hört sedan mars att masskonkurserna väntar runt hörnet. Samtidigt verkar många krögare ändå kunna kämpa på. Är du säker på att det blir en större mängd konkurser?

– Jag tror att det är många som har skjutit det framför sig. Att man har tänkt att det kommer att ljusna och att man bara behöver kämpa på lite till. Vi har haft öppet i snart tio år och har lyckats skaffa oss en buffert som vi har använt oss av. Men den räcker inte hur länge som helst.

GP bad under torsdagen om en kommentar från Lena Hallengren via ministerns presskontakt. De har ännu inte återkommit.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.