Illustratören Jane Bark är död – blev 91 år

Jane Bark, en av Sveriges främsta illustratörer, är död. Mest känd är hon för sina många mode- och reklamteckningar.
– Tidigt nådde hon stor framgång i en väldigt mansdominerad, patriarkal miljö, säger sonen John Bark till GP.

ANNONS
|

Jane Bark gick ut Konstfack 1953 och blev snart flitigt anlitad som illustratör. Allra mest känd är hon för sina tidstypiska reklam- och modeteckningar från 1960- och 70- talen. Bland annat illustrerade hon under två decennier de noveller som publicerades i månadsmagasinet Femina. Bilder som, liksom hennes reklamaffischer för modeföretaget Wahls, kom att bli mycket uppskattade.

– Mamma var oerhört produktiv och tecknade från det att hon var riktigt liten tills hon var över åttio år, berättar sonen John Bark.

– Hennes begåvning syntes tidigt, och hon älskade att producera nya teckningar. Hon tecknade och tecknade och tecknade... som en enda lång linje hela livet.

ANNONS

Hårdhudad och med gott självförtroende

Redan 1961 tilldelades Jane Bark Guldägget, under reklambranschens allra första gala. Drygt tjugo år senare, 1985, fick hon utmärkelsen ”Platinaägget”. Numera anses hon vara en av Sveriges främsta illustratörer.

– Hon slog sig tidigt fram som kvinna i en väldigt manlig miljö. De där Guldäggsgubbarna var ju väldigt kända och kaxiga allihop. Ändå sitter mamma där i mitten på bilden och verkar trivas, säger John Bark om ett foto från 1971 och fortsätter.

– Hon hade ett gott självförtroende, en god självkänsla och stark tro på sig själv. I botten fanns hela tiden den där begåvningen, så nödvändig redan på Konstfack i de patriarkala miljöerna där. Utan att vara otrevlig var hon rätt så hårdhudad och okänslig för en viss typ av påverkan. Den bekom henne inte nämnvärt.

Jane Bark slog sig tidigt fram som illustratör i en mansdominerad bransch, och prisades redan 1961. Med tiden blev hon en av Sveriges främsta, tillika mest produktiva, illustratörer. Hon blev 91 år.
Jane Bark slog sig tidigt fram som illustratör i en mansdominerad bransch, och prisades redan 1961. Med tiden blev hon en av Sveriges främsta, tillika mest produktiva, illustratörer. Hon blev 91 år. Bild: Mogarts

Färgstarka bilder bröt mot normen

Jane Barks stil kännetecknas av böjande former och starka färger. Hon tecknade ofta kvinnoporträtt och bröt gärna mot tidigare normer.

– Hon tecknade en slags bild av Sverige, där hon gärna parade socialrealism med glamour. En sak som ofta kommer upp är de ganska kurviga tjejer och fylliga damer och kvinnor hon tecknade i en tid med smala ideal. Det uppskattades av många – att alla inte behövde se ut som Twiggy, säger John Bark.

ANNONS

Ganska mycket naket blev det också.

– Mormor blev rätt upprörd över en del samlagsscener som var rätt explicita, och Allers försökte stoppa dem. Men det gick bra ändå, minns sonen.

Jane Bark blandade friskt snoriga ungar i en busskö med mer kända ansikten i sina klassiska reklambilder. Och även om hon inte var ute och demonstrerade var hon feminist i praktiken, menar sonen:

– Hon var i alla fall en oblyg kvinna bland män, som satte sin egen lön och var duktig på att ta betalt.

Lärare på Beckmans designhögskola

Genom åren tecknade Jane Bark för en rad dags- och veckotidningar, bland dem Dagens Nyheter. Från år 2005 till 2012 illustrerade hon sammanlagt 350 porträtt av aktuella intervjupersoner i nyhetsmagasinet Fokus. 2011 var hon själv en av dessa.

Under karriären anlitas hon också som lärare i modeteckning vid Beckmans designhögskola.

Jane Bark föddes 1931 i Stockholm och var tidigt en uppenbar tecknartalang. På Konstfack träffade hon sin blivande make Stig och efter examen arbetade hon först på en annonsbyrå, sedan i Dagens Nyheters ateljé 1956-1958. Därefter valde hon livet som frilans.

För drygt tio år sedan insjuknade hon i alzheimer, och avslutade då sin långa yrkeskarriär. Barnen John och Molly Bark har gått i föräldrarnas fotspår och arbetar i dag som grafisk formgivare respektive illustratör.

ANNONS

I fredags avled Jane Bark, vars samlade verk förvaltas av barnen. Hon blev 91 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS