Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Idol 2020: Så gick det sedan för tjejerna som lyckades i Idol

Med Nadja Holm och Paulina Pancenkov klara för final i Idol är det första gången på sex år som två tjejer gör upp om segern. Vi har kollat hur det gick sedan för de som lyckades i Idol.
Bild: Frida Winter/TT
Bild: Frida Winter/TT

Loreen - fyra 2004

Att Daniel och Darin kom etta och tvåa en första säsongen av svenska Idol vet säkert många. Trean Filip Williams är nog knepigare att komma ihåg. Och att han tog sig för Loreen är med facit i hand förstås mest bara konstigt. Ni vet ju hur det gick sedan. Melodifestivalen 2011 och 2012 med en seger på andra försöket. Dessutom en brakvinst i Eurovision-finalen i Baku. Loreen är stjärnan som går sin egen väg och mer sökt sig inåt än ut på de internationella scener hon skulle kunna synas på. Senast briljerade hon i ”På spåret” med en tolkning av Toni Braxtons ”Un-break my heart”.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Agnes Carlsson - vinnare 2005

Agnes Carlsson etablerade sig snabbt som artist och många trodde på en framgångsrik karriär som ”Vänersborgs svar på Jennifer Lopez”. Hon har släppt fyra album, varit grammisnominerad tre gånger utan att vinna och medverkat i Så mycket bättre. De internationella framgångarna har än så länge uteblivit och på senare tid har Agnes synts ganska sporadiskt på scen. Bland annat på hyllningskonserterna till Marie Fredriksson och Avicii. ”Release me” från 2009 är största hitlåten såhär långt. Agnes är idag 32 år och förlovad med framgångsrike hitmakaren Vincent Pontare.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sibel Redzep - trea 2005

Sibel sökte till Idol redan 2004 men snubblade på mållinjen under antagningen. Året därpå gick det bättre och hon tog sig hela vägen fram till en tredjeplats. Efter ett par knackiga år fick hon en plats i Melodifestivalen med låten ”That is where I'll go" som via Andra chans nådde finalen. Där slutade hon sjua. På senare år har Sibel lidit av knutor på stämbanden och fokuserat mer på att utveckla sitt egna låtskrivande. I höstas dök hon upp i ”Hellenius hörna” i TV4 och gjorde låten ”Ditt fel” tillsammans med Miriam Bryant och Jireel.
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Marie Picasso - vinnare 2007

Artistnamnet Picasso hade Marie hämtat från pudeln som fanns i familjen när hon växte upp. Vinnarlåten ”This moment” är fortfarande hennes största hit såhär långt, åren efter Idol-vinsten blev Marie Picasso mer tv-kändis än artist, hon hade redan in varit med i ”Big brother” och syntes i bland annat TV4:s ”Hjälp, jag är med i en japansk tv-show”. Efter en tids sjukdom tog livet en ny vändning och Marie bytte artistnamn till Shanta Liora, som på hebreiska betyder "helig sång med mitt ljus”. 2016 deltog hon i Maltas motsvarighet till Melodifestivalen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Amanda Jenssen - tvåa 2007

Skånskan fick se sig slagen i finalen av Marie Picasso men fick ändå en bra start på artistkarriären. Jenssen slog sig ihop med låtskrivaren Pär Wiksten från The Wannadies och gjorde musik som drog åt en lite råare pop än andra Idol-artister. 2008 slog Aftonbladet till och utsåg henne till ”sommarens turnédrottning”. 2010 fick Jenssen två grammisar och sommaren 2014 hann hon med både ”Så mycket bättre” och att vara förband till Rolling Stones i Globen. Efter det har det dock varit tyst från artisten Amanda Jenssen.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alice Svensson - tvåa 2008

2008 var inget jättestarkt år för finalisterna i Idol. Vinnaren Kevin Borg har inte rosat marknaden och Alice Svensson har haft rejäl uppförsbacke efter sin silvermedalj. Hon gjorde ett försök att starta om karriären i Melodifestivalen 2017 med ”Running With Lions" men slutade femma i sin deltävling. Noterbart är att Alice redan 2004 var med i gruppen Helges All Stars. Övriga medlemmar: Amy Diamond, Zara Larsson och systrarna Molly, Frida och Mimmi Sandén. Vem kom förresten trea i Idol 2008? Jodå, Robin Bengtsson.
Bild: Magnus Andersson/TT
Bild: Magnus Andersson/TT

Tove Styrke - trea 2009

Tove Styrke tog sig inte till final i Idol, det blev istället killarna Erik Grönwall och Calle Kristiansson som gjorde upp om segern. Man kan lugnt säga att Tove Styrke revanscherat sig efter det. Idag är Tove Styrke med internationella framgångar och har turnerat med bland andra Katy Perry och Lorde. Senaste plattan ”Sway” kom 2018. Samma år blev Tove Styrke årets artist på P3 Guld-galan i Partille arena. Hon medverkar i årets upplaga av ”Så mycket bättre” i TV4.
Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Minnah Karlsson - tvåa 2010

Efter silverpengen i Idol släppte Minnah Karlsson från Hallstavik en platta med de låtar hon framfört i tävlingen. Planen var dock att göra egen musik. ”Gwen Stefani-låten i finalen var en fingervisning och jag vet vad jag vill göra, men vågar inte säga något än. Vi får se vad som händer”, sade hon i en intervju med Norrtelje Tidning strax efter finalen. Men efter singeln ”Pale skies” 2015 har det varit tyst.
Bild: Svante Larsson
Bild: Svante Larsson

Linnea Henriksson - fyra 2010

Jay Smith, Minnah Karlsson och Olle Hedberg knödde sig alla före Linnea Henriksson. Men tjejen från Halland gav inte tappt utan fortsatte med musiken. Tio är senare är hon av Sveriges mest folkkära artister. Vägen dit hon är idag gick via låtskrivande tillsammans med Orup, turné med Gyllene Tider och programledarskap i både ”Musikhjälpen” och Melodifestivalen. Två P3 Guld-priser och succé i ”Så mycket bättre” har det också blivit. I somras gav hon en glimrande corona-konsert på gp.se
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Amanda Fondell - vinnare 2011

Sångerskan från skånska Linderöd knäppte Robin Stjernberg på näsan i finalen. Sedan har det dock gått lite trögare. 2013 blev hon utslagen direkt i delfinalen när hon tävlade i Melodifestivalen med låten "Dumb". På senare år har Amanda Fondell försökt sig på en musikalisk omstart och så sent som i våras kom epn ”Pt. 1 Let me introduce you to my thoughts” med egna, mer personliga låtar än tidigare.
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Moa Lignell - trea 2011

Moa Lignell från Alingsås var blott 16 år när hon tävlade i Idol. Liksom tidigare Amanda Jenssen sökte hon sig efter tävlingen mer mot den svenska indie-scenen och spelade in med producenten Tobias Fröberg. Det blev dock bara två soloalbum när Moa Lignell istället ägnade sig åt att skriva låtar till andra artister, bland andra Sonja Aldén. 2020 kom dock tredje albumet, ”Daughters”, men trots en totalhyllning från musikskribenten Jan Gradvall, som i Dagens Industri jämförde henne med Bob Marley och Tracey Chapman och menade att Lignell nått ”artistisk perfektion”, har det än så länge inte hänt så mycket.
Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Molly Pettersson Hammar - fyra 2011

Molly Hammar slutade visserligen utanför pallen i Idol, men tillhör ändå dem som haft en fin artistkarriär efter det. 2011 var onekligen en av de vassare säsongerna med Amanda Fondell, Robin Stjernberg och Moa Lignell på platserna för Molly Hammar. Hammar har tävlat i Melodifestivalen två gånger, 2015 och 2016 och släppt en tämligen strid ström av enstaka låtar. Under 2020 gästade hon Silvana Imam i ”Så mycket bättre” när hon sjöng på Benjamin Ingrossos och Felix Sandmans låt ”Tror du att han bryr sig?”. Molly Hammar väckte också uppmärksamhet med ett Instagram-inlägg där hon kritiserade de stora klädkedjorna för deras sätt att bestämma klädstorlekar.
Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Elin Bergman - tvåa 2013

Umeå-Elin fick se sig slagen i finalen av fotbollsspelaren Kevin Walker som till vardags syns allsvenska Djurgårdens IF. Elin Bergman har lite sporadiskt släppt singlar men ingen av dem har haft några framgångar. ”Den som blir känd via ett tv-program får en slags stämpel, så nu vill jag visa vem jag är i dag. Jag vill få fram Elin två komma noll”, sade hon i en intervju med Aftonbladet 2015.
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Lisa Ajax - vinnare 2014

Det är främst i Melodifestivalen som Lisa Ajax synts till efter segern i Idol. Uppenbarligen har Lisa Ajax såväl vinnarskalle som starka tävlingsnerver med tanke att hon tagit sig hela vägen till final 2016, 2017 och 2019. En imponerande svit, även om fullträffen alltså fortfarande saknas. Utanför tävlingsarenorna har det varit lite motigare, men under 2020 har det blivit två singlar. Senast ”Jag vill ha dig” samt en cover på Freestylas gamla ”Fantasi”.
Bild: David Wall
Bild: David Wall

Mollie Lindén - tvåa 2014

2014 är senaste gången två tjejer möttes i Idol-finalen. Mollie Lindén från Förbo utanför Oskarshamn tog andraplatsen efter Lisa Ajax. Mollie åkte med på Diggiloo-turnén sommaren 2015. Numera har hon tagit sin pappas släktnamn och kallar sig Mollie Minott, 2017 kom singeln ”Mama och under 2020 har hon följt upp med souliga låtarna ”Sisters” och ”Queen”.
Bild: Adrian Wretljung
Bild: Adrian Wretljung

Josefin Myrberg - trea 2014

Josefin Myrberg från Västra Frölunda gjorde en turné tillsammans Idol-kollegorna Lisa Ajax och Mollie Lindén men har släpper numera musik under artistnamnet Råsa. På sin Facebook-sida skriver hon att ”inspirationen hittas i skatepunkens attityd och Amy Winehouses 60-tals-vibe”. Råsa har kontrakt med jätten Sony Music och släppte så sent som 13 november låten ”97”, modern pop på svenska.
Bild: Pressbild Luger
Bild: Pressbild Luger

Amanda Winberg - tvåa 2015

Hade en plats i tv-programmet ”Stjärnornas stjärna” tidigare i år där hon dock kom sist av de åtta deltagarna. Sedan silvret i Idol har Amanda från Särö jobbat som fotomodell men också släppt musik under artistnamnet AMWIN där låten ”Uber” blev en hit 2018. I år kom egenskrivna låten ”Where do lonely feelings go?”. Mer är på gång enligt bokningsbolaget Luger.
Bild: Maja Suslin/TT
Bild: Maja Suslin/TT

Rebecka Karlsson - tvåa 2016

Rebecka från Helsingborg, 20 år i år, hann med två försök i tv-programmet ”Talang” innan hon gick till final i Idol 2016. 2019 tävlade hon igen, den här gången i Melodifestivalen med låten ”Who I am”, som räckte till en plats i Andra chansen där hon åkte ut i duell mot Arvingarna. Efter det har hon inte släppt någon musik.
Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Hanna Ferm - tvåa 2017

Sedan andraplatsen i Idol har Hanna Ferm från Pixbo hunnit med två finalplatser i Melodifestivalen. Först tillsammans med Liamoo 2019 då duett-paret kom trea, och senast i år då hon tävlade ensam och nådde en fjärdeplats med låten ”Brave”. Hanna har tävlat i musik sedan barnsben och siktar på en lång karriär, gärna utomlands. Senaste släppet är från i oktober 2020 - ”I met somebody” tillsammans med svenske producenten och discjockeyn John de Sohn.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kadiatou Holm Keita - tvåa 2018

Nittonåriga Kadiatou har kontrakt med Universal music och har släppt fyra singlar sedan hon tävlade i Idol. Senast ut är färska jullåten ”Christmas night with you”. Enligt tidningen Aftonbladet är Kadiatou klar för Melodifestivalen 2021.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Dao Di Ponziano - trea 2019

Redan innan tredjeplatsen i Idol jobbade hon som barnskådelerska, kanske har du sett Dao i ”Sune på bilsemester” eller ”Lasse-Majas detektivbyrå”. Störst genomslag har hon fått med sin tolkning av Coldplays ”Fix you”, men den senaste tiden har hon ägnat sig åt studier, hon tog studenten i våras. Dao uppträdde dock på Fadime-galan på Berns salonger i Stockholm den 19 januari 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.