Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I väntan på kulturbesked

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth yppar inga detaljer om hur hon tänker gå vidare med fyra kulturutredningars slutsatser och förslag utan hänvisar till den ordinarie budgetprocessen.
Remisstiden för de olika utredningarna gick ut i augusti, oktober och november. På kulturdepartementet mumlar handläggarna att sammanställningarna drar ut på tiden men skall bli färdiga "någon gång i vår".
På måndag presenterar regeringen sin vårbudget. Nyligen läckte obekräftade uppgifter om att regeringen kommer att backa i momsfrågan och låta ett antal scenkonstinstitutioner få behålla sina statliga bidrag. Vad budgeten i övrigt kan komma att innehålla håller Lena Adelsohn-Liljeroth tyst om.
Vad tänker ni göra med utredningarna?
- Det ligger ett antal utredningar på bordet som den förra regeringen initierade och dem kommer vi att följa upp. Det kommer i huvudsak att ske inom den ordninarie budgetprocessen för flera av de här har ju ekonomiska konsekvenser.
Kulturminustern tycker att alla utredningarna behandlar viktiga frågor. I barnkulturutredningen finns det mycket att hämta även om hon tycker att kartläggningen var väl begränsad som bara omfattade offentliga satsningar.
- Som det ser ut nu kommer vi inte att lägga en speciell proposition, men det kan också hända, säger hon.
När det gäller jämställdhet på scen har Lena Adelsohn-Liljeroth kontakt med sin ministerkollega Nyamko Sabuni då hon menar att frågan berör både kulturdepartementet och integration- och jämställdhetsdepartementet.
- Där kommer vi också att återkomma. Om det blir i budgeten återstår att se, säger hon men tillägger att hon är tveksam till kvotering och har inga avsikter att följa upp förslaget om "följa och förklara".
Även utredningen Klenoder i tiden vill regeringen återkomma till, förmodligen i budgeten i höst. Vad gäller orkesterutredningen menar Adelsohn-Liljeroth att frågor i den kan gå in i jämställdhetsarbetet men även i den kulturpolitiska översynen som just nu pågår.
Bland egna initiativ nämner kulturministern bland annat en översyn av olika byggplaner som till exempel nytt Nobelmuseum, Designcenter och Formmuseum, ett förslag väntas till en språklag, direktiven till en public service-utredning är på gång, bibliotekslagen och litteraturstödet kommer att ses över. Men några större utredningar inom kulturområdet planeras inte i år.
Vad väntar i vårbudgeten som presenteras på måndag?
- Det kan jag inte säga.
Är det problematiskt att "ärva" utredningar?
- Kan vara. Men nej, egentligen inte. Frågorna är inte nya. Det är en hedersak att ta till vara den kunskap och de förslag som finns även om man kanske inte kommer att genomföra alla, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.