Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Talangjuryn gillar vad de ser. Från vänster David Batra, LaGaylia Frazier, Bianca Ingrosso och Alexander Bard. Bild: TV4

I Talangjuryn åker Alexander Bards mungipor upp

TV4 har lyckats stöpa om Talangformatet och skapat det trevligaste familjeprogrammet på tv just nu. Av bara farten drog man upp mungiporna på Alexander Bard.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det har hänt något extraordinärt i min tv på fredagskvällarna: Alexander Bard är snäll. Smart och blixtsnabb i repliken har han alltid varit, men han har också dragits med en svårartad förkärlek att säga och skriva elakheter. Såga folk jäms med fotknölarna. Trolla på Twitter.

Men nu sitter han alltså i TV4:s familjeunderhållning "Talang" och är både inkännande och balanserad. Aldrig trodde jag att Alexander Bards snällhet skulle få mig att tycka om ett tv-program, men där sitter jag och myser medan han småpratar med joddlande pensionärer och värmländska twerkinstruktörer.

LÄS MER: Det offentliga samtalet liknar wrestling

Kanske funkar det extra bra för att jag vet vilken potential till elakhet han har. Det vet deltagarna också. Många kommenterar att de är lite skrajsna för honom, som tolvårige Vilgot som hade som mål att "få Alexander Bard att tycka om magi". Alla höll andan när utslaget kom, men Bard fann sig snabbt och sa "jag gillar fortfarande inte magi, men jag gillar dig".

Det handlar om att utmana den offentliga bilden av sig själv och det lyckas både Bard och Bianca Ingrosso väldigt väl med i "Talang"-juryn.

Svårare än så behöver det inte vara. Det handlar om att utmana den offentliga bilden av sig själv och det lyckas både Bard och Bianca Ingrosso väldigt väl med i "Talang"-juryn. Ingrosso känner vi som en underhållande och lite flaky influencer och Familjen Wahlgren-unge, men här har hon vuxit till juryns naturliga ledare, som med tajming och fingertoppskänsla ställer de rätta frågorna och levererar träffsäkra snabbanalyser.

LÄS MER: "Talang"-vinnaren: Känns helt underbart

Juryns lyckade sammansättning, i kombination med den proffsige programledaren Pär Lernström och hans avväpnande sidekick Samir Badran har stor del i framgången. Lika viktigt är att man i princip har rensat programmet på sågningar. Folk åker fortfarande ut, men de behöver inte schavottera med sitt misslyckande i klipp som sprids på nätet.

Ett fint exempel från förra fredagen var pensionärerna Ulla och Blomman, som spred glädje med dragspel och sång. De gick inte vidare, men juryn tackade artigt och Pär Lernström tog in dem på scen en extra gång för att de skulle få uppleva en riktig jublande ovation från publiken. Och där satt jag och fånlog medan det nöp i näsan.

Medan "Idol" har fastnat i idén om att hitta nästa storsäljande artist och "Melodifestivalen" nästan kvävs under sin egen tyngd så lutar sig "Talang" lugnt tillbaka

Det är helt enkelt lyckad feelgood-tv, vilket är målet för all bred underhållning nu när förnedrings-tv har dödförklarats flera gånger om. Men det är inte så lätt som man kan tro att styra om ett format mot en varmare image. Titta bara på "Talangs" systerprogram "Idol".

LÄS MER: Gina Dirawis klädparad en fyrbåk i mörkret

Där har TV4 också försökt skära ner på sågningarna och hitta en varmare ton, varvid den juryn har drabbats av identitetskris och desperat blandar "Wow! Vi har sett en världsstjärna födas!" (nej, troligtvis inte den här gången heller) med inbördes käbbel (också det helt utan trovärdighet).

Medan "Idol" har fastnat i idén om att hitta nästa storsäljande artist och "Melodifestivalen" nästan kvävs under sin egen tyngd så lutar sig "Talang" lugnt tillbaka och satsar på underhållning här och nu genom att hylla all rolig och udda talang som gror ute i stugorna. Av bara farten drog man upp mungiporna på Alexander Bard. Resultatet är den trevligaste och mest hjärtevärmande breda familjeunderhållningen på tv just nu.