Tim "Avicii" Bergling släpper ett postumt album i sommar.
Tim "Avicii" Bergling släpper ett postumt album i sommar. Bild: Sean Eriksson

I sommar släpps nytt Avicii-album – intäkterna går till arbetet mot psykisk ohälsa

Plattan var nästan klar när Tim Bergling gick bort. Nu har hans närmaste krets av låtskrivare och producenter färdigställt albumet TIM som släpps den 6 juni.

ANNONS
|

När Tim Bergling dog den 20 april 2018 var han mitt uppe i arbetet med att lägga sista handen vid ett kommande album. Nu har de låtskrivare och producenter som Avicii samarbetade med på plattan avslutat arbetet.

Singeln SOS kommer redan onsdagen den 10 april, albumet TIM släpps den 6 juni.

Tagit stöd av sms och mejl

Med stöd av sparade anteckningar, mejlkonversationer och sms mellan dem och Avicii har man färdigställt musiken på ett sätt som ska ligga så nära Tim Berglings vision som möjligt.

Det är dock Tim Berglings familj som fattat beslutet att musiken ska släppas, men också att intäkterna ska gå till den nystartade stiftelsen Tim Bergling Foundation. Stiftelsens uppgift är att stötta verksamheter som arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa och suicid.

ANNONS

I en artikel i Dagens Nyheter berättar Tim Berglings familj och vänner om tillvaron ett år efter Tims död. Ibland, berättar Klas Bergling, tar han mod till sig och lyssnar på sonens musik.

– Jag kan tänka att det är en tröst också. Han visste att han var på väg att göra någonting riktigt bra, han var så stolt. Att han har lämnat efter sig musik som så många vill höra, det värmer faktiskt, säger han till Dagens Nyheter.

Vännerna Kristoffer Fogelmark och Albin Nedler befann sig i Tim Berglings hus i Los Angeles när dödsbudet kom. För Dagens Nyheter berättar de att de fortfarande försöker förstå varför han tog sitt liv.

– Det är sånt jäkla frågetecken, säger Kristoffer Fogelmark. Jag kommer aldrig att förstå det. Det jobbigaste är just det – att jag aldrig kommer att fatta varför, säger han till tidningen.

FAKTA: Tim "Avicii" Bergling

Född: I Stockholm den 8 september 1989, död 20 april 2018.

Bakgrund: Fick sitt stora genombrott med "Levels" 2011. Växte sedan snabbt till en av världens mest framgångsrika producenter och låtskrivare.

Största låtar: "Wake me up", "Hey brother", "Waiting for love", "Lonely together"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS