Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark Isitt leder en ny omgång av P1-programmet Stadsinspektionen. Bild: Mattias Ahlm
Mark Isitt leder en ny omgång av P1-programmet Stadsinspektionen. Bild: Mattias Ahlm

"I Borås är mästerverk möjliga"

GP:s arkitekturskribent Mark Isitt besöker bland annat Borås i nya omgången av P1-programmet Stadsinspektionen, om arkitektur och stadsplanering.

Vad utmärker arkitekturen i Borås?

– Det är allt på samma gång. Borås är en stad som inte är ett dugg homogen. Det möjliggör mästerverk. Det är lättare att bygga fantastiskt spektakulära konstmuseer här än i Stockholm, och jag tycker de är duktiga på att utnyttja det.

LÄS MER: Är det inte dags för revolution i Göteborg?

I Göteborg bor cheferna, men där finns inte pengarna. i Borås bor ägarna till företagen och de investerar i staden. Här finns en större lokalpatriotism än jag stött på någon annanstans. Det blir byggt i Borås.

Som till exempel?

– Det nya intressanta Orangeriet i Stadsparken och hela satsningen på skulptur. Det där ser man ingenting av i Göteborg.

Förra säsongen väckte en del debatt. Vad tror du kommer att få igång diskussionen denna gång?

– Kanske att programmet om Hagfors kommer att väcka uppseende. Det har gått väldigt dåligt för Hagfors och jag hade önskat att vi skulle hittat något positivt, något som kunde visa på framtidstro. Men vi kunde inte se några indikationer på en utveckling på väg.

Första programmet sändes i torsdags och handlade om Norrköping. Har ni fått några reaktioner?

– I Norrköping får fastighetsägarna fria tyglar medan stadsarkitekten försöker se till stadens bästa och inte till fastighetsägarnas bästa. Hon är starkt kritisk till politikerna. Vi har fått en del reaktioner om det programmet och varit med i lokalradion där. Det är alltid intressant att höra från någon utifrån vilket intryck en stad ger. Det behöver inte vara någon sensationell syn på staden.

LÄS MER: Se till att fixa ett älvbad

Du medverkar också i ett SVT-program senare i höst, Hemma hos arkitekten, vad är det för program?

– Det är en tv-serie i sex avsnitt som leds av Ann Victorin. I varje program besöker hon en arkitekts eget hem och ett hem som han eller hon ritat för någon annan. Jag medverkar som expert och kommenterar det senare.

Fakta: Mark Isitt

Stadsinspektionen i P1 hade premiär för sin andra säsong den 23 augusti.

Redaktionen besöker Borås den 6 september. Övriga städer är Östersund, Sigtuna, Norrköping, Haparanda, Fiskebäckskil, Kristianstad och Hagfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.