Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Emelie Clarke, höger, och i rollen som Daenerys Targaryen, vänster. Bild: HBO, vänster och Evan Agostini/Invision/AP

Hyllningslåt till kvinnorna i Game of Thrones

Den kvinnliga huvudkaraktären Daenerys Targaryen var inspirationskällan när musikproducenten och sångaren Melisha Linell skrev låten "Game of Thrones Dragon Mother". Releasen sker på Stora Teatern måndag kväll i samband med eventet "Vem kan bli musikproducent?" som är en del i samtalserien Konst som motstånd.

Det var när Melisha Linell insåg att hon kunde kombinera sin mångåriga erfarenhet som musikproducent med sitt starka intresse för Game of Thrones som idén till låten föddes. Soundet beskriver hon själv som en sammanslagning mellan pop och EDM inspirerad av den filmiska fantasygenren. Genom låten vill Melisha Linell hylla seriens starka kvinnor och då speciellt huvudkaraktären Daenerys Targaryen.

– Daenerys är verkligen stark och trygg i sig själv trots att hon har blivit såld som sexslav av sin egen brorsa. Hon har tagit sig fram själv bara för att hon trodde på sig själv, säger Melisha Linell.

En hjältelåt mot fördomar

Melisha Linell är engagerad i den ideella föreningen EQLovesMusic som arbetar för en jämställd musikbransch. Det är också med perspektivet jämställdhet som Melisha Linell har gått in i sitt låtskapande. Låten "Game of Thrones Dragon Mother" är en hyllning till att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

– Jag ville göra en hjältelåt. Det är många kvinnor som kan relatera till att man måste vara en hjälte ibland och bolla allting. Starka kvinnor möter ofta många fördomar. Då är det viktigt att man tar plats och verkligen känner sin styrka, säger hon.

Releasen sker i samband med eventet "Konst som motstånd–Vem kan bli producent" på Stora Teatern måndag kväll som arrangeras av Popkollo och Kulturförvaltningen, Göteborgs Stad. Bland annat samtalar regissörerna från filmen Wild Dogs, Elin Lilleman Eriksson och Saga Gärde, med Kina Nyman från Popkollo. Melisha ser fram emot att få släppa sin låt just den kvällen.

– Det känns jättekul. Det är ett klockrent ställe att vara på, just för att jag släpper min låt som handlar om hjältar.

Som Game of Thrones fan har Melisha sina egna tankar och förhoppningar kommande säsongen, men hon vill inte spekulera för allt för mycket i utgången.

– Jag tycker det är nice att kunna se vad som händer. Det finns många konspirationsteorier där ute. Jag hoppas på Dany, jag hoppas att hon vinner järntronen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.