Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hyllade Gerwig smygöppnar filmfestivalen

Greta Gerwig har fått både kritikerna och den amerikanska biopubliken på fall med sin Lady Bird. Nu blir filmen först ut på Göteborgs filmfestival.

Den 25 januari får Lady Bird sin Sverigepremiär, då den smygöppnar 2018 års upplaga av Göteborgs filmfestival. Filmen utspelar sig 2002 och följer Christine "Lady Bird" McPhearson under hennes sista år på high school.

Manusförfattare och regissör är 34-åriga Greta Gerwig. Hon fick sitt genombrott som skådespelare i Frances Ha från 2012, men har skrivit och regisserat film tillsammans med Joe Swanberg sedan 2006. Lady Bird är den första filmen där Gerwig står som ensam regissör.

Unikt kritikerrekord

Saoirse Ronan, som spelar titelrollen, har nominerats till en Golgen globe för bästa skådespelerska i komedikategorin. Filmen har också chansen att vinna en Golden globe för Bästa komedi/musikal, Bästa manus och Bästa kvinnliga biroll för Laurie Metcalfs insats som Lady Birds mamma.

Lady Bird har fått mycket uppmärksamhet under hösten efter att ha lyckats slå Toy Story 2:s rekord på kritikersajten Rotten Tomatoes. Tre veckor efter biopremiären hade Lady Bird inte fått en enda negativ recension.

Vikanders prisas

Filmfestivalen drar officiellt igång den 26 januari 2018, men smygpremiären är alltså på kvällen den 25:e. Årets Sedan tidigare är det känt att Alicia Vikander kommer till festivalen för att motta Nordic Honorary Dragon Award.

Vikander är även aktuell med festivalfilmen Euphoria, där hon återigen arbetat med regissören Lisa Langeth. De två möttes första gången i Langseths Till det som är vackert från 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.