Forlaget Oktober har stoppat sitt samarbete med hyllade debutanten Per Marius Weidner-Olsen, efter att det framkommit att han dömts för ett sexuellt övergrepp för 17 år sedan. Författaren själv menar att hanteringen av förlaget är ”fundamentalt och etiskt fel” i en intervju med NRK.
Forlaget Oktober har stoppat sitt samarbete med hyllade debutanten Per Marius Weidner-Olsen, efter att det framkommit att han dömts för ett sexuellt övergrepp för 17 år sedan. Författaren själv menar att hanteringen av förlaget är ”fundamentalt och etiskt fel” i en intervju med NRK. Bild: Forlaget Oktober

Hyllad norsk roman om övergrepp stoppas

En debatt om yttrandefrihet och sexuella övergrepp rasar i Norge efter att förlaget Oktober brutit med en författare vars hyllade debutroman skildrar övergrepp – något han också själv är dömd för.
– Vi upplever detta som ett allvarligt förtroendebrott, säger publiceringschef Ingeri Engelstad till NRK.

ANNONS
|

När Per Marius Weidner-Olsens debutroman ”Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen” kom ut i Norge i juli blev den unisont hyllad i pressen. Men nu bryter förlaget Oktober sitt samarbete med författaren och stoppar alla nya upplagor av romanen, enligt NRK (8/10.)

Detta efter att det framkommit att författaren 2003 dömdes för ett sexuellt övergrepp av person i beroendeställning. Han dömdes till 120 dagars fängelse och 30 000 kronor i skadestånd.

LÄS MER:Den hyllade författaren kallades "sexmunken" – nu skakas Frankrike av en egen metooskandal

LÄS MER:Springoras succéroman blir film

Förlaget kände inte till domen då boken publicerades. De blev i stället medvetna om situationen efter att den målsägande i fallet reagerat och menat att romanen kan tolkas i ett annat ljus när man känner till vad som hänt.

ANNONS

– Vi upplever detta som ett allvarligt förtroendebrott, säger publiceringschef Ingeri Engelstad från Forlaget Oktober till NRK (8/10).

Överlappande tema

Boken skildrar en pojkes uppväxt i Norge under 1970-talet, kantat av sexuella övergrepp och frågor om skuld och skam. Författaren menar att det inte varit relevant att informera sin förläggare, då romanen inte skildrar domen eller händelser ur den.

I en intervju med NRK säger han att ”hanteringen av förlaget är fundamentalt och etiskt fel”.

Förläggaren menar tvärtom att det finns ett överlappande tema mellan romanen och vad författaren dömts för och att de kunde ha arbetat annorlunda med texten, tagit bort vissa partier, informerat relevanta parter eller helt enkelt valt att inte publicera boken om de vetat om hans dom.

Stor debatt i Norge

Det avbrutna samarbetet har väckt stor debatt i Norge, där flera förläggare och kritiker menar att det rör sig om censur och brott mot yttrandefriheten (9/10). Andra menar tvärtom att det rör sig om ett förtroendebrott och att det är bra att förlaget tar ställning. I en uppmärksammad text i Morgenbladet (13/10) går socialantropologen Tonje Jacobsen-Loraas, som också är vän till den målsägande i domen, ännu längre.

Hon menar att anledningen till att romanen lovordats för skildringarna av gråzoner i sexualitet och utforskning av skuld och skam i mötet mellan offer och förövare, är att författaren själv utsatts för och begått sådana övergrepp. Därför kan romanen ses som ytterligare ett övergrepp mot den målsägande.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS