Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur smakar din jul?

Kanel, kryddpeppar och kryddnejlika – vad vore julen utan kryddor?

Visst händer det att jag använder saffran under andra delar av året än december, när fisksoppan får gyllengul färg och smak av den dyrbara kryddan. I lussekatterna är saffran ett måste, åtminstone i min familj. Saffransbullar lär ha bakats redan på 1600-talet men förknippas med julen först på 1800-talet då järnspisen gjorde det möjligt att baka hemma.

Julens kryddor smakar och doftar inte bara gott, förr i tiden spelade de också en viktig roll inom medicinen. En av våra traditionella julkryddor är de torkade blomknopparna av kryddnejlika. Blomknoppen innehåller eteriska oljor, främst eugenol som lär vara både antiseptisk och lätt lokalbedövande och från oljan kommer den häftiga aromen och smaken. Apelsiner med instuckna nejlikor och röda sidenband är en enkel prydnad som doftar jul och nejlikor i glöggen och sillinläggningen ger extra sting.

Julens kryddor och aromer skapar också starka minnen. Därför smakar köttbullarna på mitt julbord alltid lite kryddpeppar, precis som min mormors julköttbullar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.