Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur är formen, Nina Stemme?

Nina Stemme, sopran med världsrykte, sjunger på fredag kväll med Kungliga filharmonikerna i ett gästspel i Konserthuset. Vi ringde upp och kollade formen.
Hur mår rösten?
- Jodå, den mår okej. Jag har lite förkylning att kämpa med, men det är nog inget som andra hör.
Hur kämpar du med sådant?
- Jag försöker andas mycket ånga för att hålla alla slemhinnor mjuka och fina. Och så gäller det att vila och dricka mycket. Det är ett tufft program jag har med konserter tre dagar i rad, men roligt.
Du ska sjunga Wagners Wesendoncksånger, hur kul är de?
- De är jättevackra och innerliga på ett fint sätt med kammarorkester. Texten är av Mathilde von Wesendonck som Wagner hade ett mer eller mindre platoniskt förhållande med. Hon inspirerade honom också att skriva Tristan och Isolde. Eller tvärtom.
Hur menar du då?
- Att Tristan och Isolde inspirerade honom att ta kontakt med Mathilde. Jag vet inte riktig, men när de träffades skrev han Tristan och Isolde. Sångerna av Wesendonck är i två fall en förstudie. Han leker med temat innan han skriver själva operan.
Att ge konsert och inte medverka i en operauppsättning, hur är det?
- Väldigt roligt och jag önskar att jag kunde göra det mer. Det är också lite pirrigt. På ett sätt är man mer utlämnad i en konsertsituation. Det finns något naket och rent över det. Jag känner mig också mer som en del av orkestern. Det är en renare form av musicerande och lättare att höra melodislingor i orkestern. Och i någon av sångerna är det faktiskt soloinstrument som har melodin medan jag ackompanjerar några takter med text.
Hur ser det ut i din kalender framöver?
- Först jag ska till London och göra Vier letzte Lieder av Richard Strauss, hans fyra sista sånger. Sedan ska jag till Wien och göra Sieglinde i Valkyrian. Så då blir det Wagner igen. De börjar med Valkyrian och inte med Rhenguldet, men det ska bli en helt ny Nibelungens ring-uppsättning, precis som det nu har blivit i Stockholm.
Vad ser du mest fram emot?
- Att vara ledig. Det lär dröja ett tag.
Hur länge då?
- Länge, väldigt länge. Jag har en lång ledighet nästa sommar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.