Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hundratals ville höra Håkan-körens debut

"Det roligaste jag gjort på hela året" "Den förgyller mina måndagar". I går höll den Göteborgs-unika Håkan-kören en bejublad konsert.

Marschaller sprider sitt varma sken längs den snöklädda vägen upp mot Hvitfeldtskas entré. Väl inne i aulan, möts vi av ett entusiastiskt sorl.

På scenen flockas människor i olika åldrar och skepnader, många iförda sjömanskostymer, matros- och kaptensmössor, randiga klänningar eller byxor. Tillsammans bildar de 130 medlemmarna den för Göteborg unika och nystartade Håkan-kören, som enbart sjunger låtar ur Håkan Hellströms rika repertoar.

"Förgyller ens måndagar"

Det ligger förväntan i luften. 500 biljetter har sålts inför körens första konsert någonsin och det är fullsatt.

Vid pianot, med en gitarr runt halsen, står Simon Ljungman, sedan tio år tillbaka gitarrist i Håkan Hellströms band Augustifamiljen.

– Håkan-kören ger så himla mycket energi, den förgyller ens måndagar, säger Elin Örnberg, 27, som annars studerar på Göteborgs universitet.

Måndagskvällarna är sedan september vikta för kören, som hon fick nys om via sociala medier.

–Jag blir så glad av att sjunga Håkans låtar! säger hon med eftertryck.

För sent för edelweiss är favoriten.

–Den är så härlig, den gör mig alldeles varm i hjärtat.

En alla-ska-sjunga kör

Grundare av Håkan-kören är bröderna Simon och Tobias Ljungman och Lotta Lindgren. Tillsammans har de gjort de olika arrangemangen.

– Det här är en alla-ska-sjunga-kör. Alla som älskar Håkans låtar får vara med, och vi har inte haft någon audition eller så, förklarar Kristina Németh-Read från Studiefrämjandet, som varit med och förverkligat kören.

LÄS MER: Här är betygen på Håkan Hellströms nya platta – låt för låt

Hon berättar att intresset för kören varit så stort att det till våren startas ytterligare en Håkan-kör i Göteborg: på onsdagskvällar. Den ursprungliga Håkan-kören tränar vidare på måndagar. Dessutom vill Studiefrämjandet gärna starta ytterligare en kör, med en kvinnlig artist. En Laleh-kör står överst på önskelistan.

– Körsång är rena lyckopillret. Du är i ett sammanhang med andra och får sjunga, frigör massvis med endorfiner. Så det är bra ur en folkhälsoaspekt också. Sedan är Håkan Hellströms texter i sig också väldigt känslomässiga...säger Kristina Németh-Read.

När du tröttnat på ABBA

– Det här är det roligaste jag har gjort på hela året! säger studenten Malin Odepark-Larsson, 36, och får medhåll av jämnåriga kompisen och sjuksköterskan Susanna Thomasson:

– Ja helt underbart!

– Jag har sjungit i flera andra körer förut, och var rätt trött på ABBA-låtar och julsånger. Fördelen är ju också att här kan alla redan alla texter, fortsätter Malin Odepark-Larsson vars favoritlåt är När lyktorna tänds.

– Fast alla låtar är ju så bra så att du blir glad i hela kroppen.

LÄS MER: Håkan Hellström och Symfonikerna i gripande samarbete

"Jag drömde att jag kunde sjunga, men det kan jag inte!" sjunger kören lekfullt i en fin version av Bara dårar rusar in. Andra låtar publiken får höra är När lyktorna tänds och Det kommer aldrig att vara över för mig.

Bästa Håkan-minnet: kören!

Sångerna varvas med texter som körens medlemmar skrivit på temat "Mitt bästa Håkan-minne"

"Mitt bästa Håkan-minne kommer faktiskt från Håkan-kören" konstaterar en av körsångarna - vilket säger en del om den härliga stämningen.

Även gitarristen Simon Ljungman är entusiastisk över Håkan-kören:

– Det är jättekul att ha varit med och startat den. Jag har ägnat mig åt körsång i hela mitt liv, parallellt med annan musik. För mig är det extra kul för det här är familj! Min bror sitter bakom trummorna där (han pekar) Lotta undervisade jag i körsång på musikhögskolan. Nu arrangerar vi Håkans låtar tillsammans. Det är precis det här som körsång går ut på: att delta, och sjunga ut!

Håkan-kören

En ny kör i Göteborg, som funnit sedan september. Till våren kommer ytterligare en Håkan-kör att starta på grund av det stora intresset.

Har 130 medlemmar, som nu träffats varje måndag i tolv veckor.

Grundades av bröderna Simon och Tobias Ljungman (Simon är sedan 2008 gitarrist i Håkan Hellströms kompband Augustifamiljen) och Lotta Lindgren.

Körledare är musikerna Lotta Lindgren och Tobias Ljungman.

Höll på måndagen debutkonsert i Hvitfeldtska gymnasiets aula.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.