Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den brasilianska humorgruppen Porta dos Fundos utsattes för en bombattack på julafton. Detta sedan Netflix sänt deras julserie
Den brasilianska humorgruppen Porta dos Fundos utsattes för en bombattack på julafton. Detta sedan Netflix sänt deras julserie "Kristi första frestelse" där det antyds att Jesus har en homosexuell älskare. Bild: Netflix

Humorgrupp porträtterade Jesus som gay – utsattes för bombattack

Den brasilianska humorgruppen Porta dos Fundos har väckt stor ilska med sin julserie för Netflix "Kristi första frestelse" där Jesus porträtteras som gay. På julafton kastades bensinbomber in på gruppens kontor i Rio de Janeiro, och orsakade en eldsvåda.

I julserien "Kristi första frestelse" på Netflix, skapad av den brasilianska humorgruppen Porta dos Fundos, antyds att Jesus är gay och har en homosexuell älskare. Detta har väckt stor ilska i hemlandet Brasilien, där landets president Jair Bolsonaro kallat sig för en "stolt homofob".

LÄS MER: Filmförmörkelse med fucking Bolsonaro

Presidentens son Eduardo Bolsonaro avfärdade nyligen också "Kristi första frestelse" som "skräp" i ett uttalande på Twitter.

Två bensinbomber kastades

På julafton utsattes Porta dos Fundos lokaler i Rio de Janeiro för en bombattack. Två bensinbomber kastades in i byggnaden och startade en eldsvåda som fick släckas av en av kontorets säkerhetsvakter.

Ingen människa skadades i attacken, enligt tidningen Variety, men humorgruppen skriver i ett uttalande att bomberna "hotade många oskyldiga människor både egna medarbetare och förbipasserande på gatan, som utsattes för livsfara".

Humorgruppen har nu lämnat över filmer från kontorets säkerhetskameror till polisen.

Attacken kom efter en namninsamling, som enligt Variety samlat över två miljoner underskrifter, i syfte att få Netflix att ta bort serien.

Vann Emmy för förra julserien

I "Kristi första frestelse", som släpptes den 3:e december, dyker Jesus upp efter att ha tillbringat fyrtio dagar i öknen. När Josef och Maria ordnar en överraskningsfest för honom på hans 30-årsdag, kommer Jesus dit tillsammans med Orlando. En älskvärd ung man, av allt att döma homosexuell, som han träffat i öknen. Att det antyds att Orlando är ihop med Jesus har varit tillräckligt för att väcka upprörda känslor.

LÄS MER: Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival

Humorgruppen Porta dos Fundos vann nyligen en Emmy för sin julserie 2018 på liknande Jesus-tema: "Den sista baksmällan". Där vaknar lärjungarna efter ett ordentligt festande med droger och prostituerade under den sista måltiden, bara för att upptäcka att Jesus är försvunnen...

Humorgruppen fördömer i skarpa ordalag attacken de utsattes för den 24 december, och skriver att de förväntar sig att de som utfört attacken ska gripas och ställas inför rätta. Under tiden fortsätter de sitt arbete, "stärkta, mer eniga och mer inspirerade än någonsin förut, i vår övertygelse om att Brasilien ska överleva denna hatstorm. Må kärleken och yttrandefriheten segra!"

Netflix har inte kommenterat namninsamlingen eller bombattacken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.