Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Humlan och Dave Goulson.

Humlan - insekternas gulliga kattunge

Den är fluffig, rund och hummar hemtrevligt. Humlan framkallar varmare känslor än de flesta insekter. I Storbritannien blev biologen Dave Goulsons bok Galen i humlor en oväntad bästsäljare.

Dave Goulson är fortfarande förvånad över att boken om humlor, utan så mycket som en bild, faktiskt blev en succé i hemlandet.

-En bok bara om humlor låter ganska trist. Jag var orolig för att ingen skulle köpa boken. Men när folk väl börjar läsa ser de att humlor är rätt coola, säger han och fortsätter:

Läs också recensionen: Dave Goulson | Galen i humlor

-Normalt blir våra forskningsresultat kanske lästa av tio personer. Det handlar om viktiga saker som att våra humlor blir färre och vad det beror på - så jag vill ju engagera långt fler. På det sättet är mina populärvetenskapliga böcker mer givande än min forskning, jag känner att det går att göra skillnad.

Bombus polaris

Det är några veckor sedan vi började stöta på de stora, loja humledrottningarna som sakta kryper fram ur sina vinterbon, ett säkert vårtecken. På Djurgården i Stockholm flyger både en och tre ludna, lite klumpiga humlor förbi Dave Goulson. Här i Sverige har vi omkring 40 olika humlearter, jämfört med Storbritanniens 26, berättar han, uppenbart förtjust över namnet på en av arterna i våra fjälltrakter: Bombus polaris.

-Namnet säger allt.

Dave Goulsons första kärlek var fjärilar, vilka han också skrev sin avhandling om, men han säger att han snart insåg att humlorna var både smartare och viktigare.

-Jag hade noterat att när humlorna flög från blomma till blomma landade de bara på vissa blommor. Det blev min första forskning om humlor. Vi kom fram till att deras fötter stinker. När de har landat på en blomma och sugit upp nektar så kan nästa humla känna det på lukten, och vet alltså att det inte är någon idé att landa. Det var 20 år sedan och jag har varit fast sedan dess.

Svensk forskning

För bara några dagar sedan konstaterade svenska forskare att nya bekämpningsmedel kan slå ut vissa humlor och bin. Hur skulle vi klara oss utan humlor?

-Världen skulle inte gå under, men det vore mycket illa. När humlorna blir färre blir skördarna sämre, samtidigt som vi människor blir fler. Allt som gör vår mat mer njutbar kräver pollinering: hallon, tomater, jordgubbar, blåbär… Vi skulle få nöja oss med ris, bröd, gröt och inte så mycket mer, mat från vindpollinerade växter.

I din bok finns det kända citatet om humlans flygkunskaper med, att humlan rent aerodynamiskt inte borde kunna flyga, men eftersom den inte vet det så flyger den ändå. Varför fascineras vi av humlan?

-Ja, det är ju inte sant, även om jag inte tror att en fysiker har räknat på det. Många tycker att insekter kan vara läskiga, men humlan har många attribut gemensamt med typiskt gulliga djur. Det engelska ordet bumble betyder klumpig och det där långsamma surrandet och fumliga flygandet är svårt att inte falla för.

Blir det fler böcker om humlor i framtiden?

-Ja, jag har skrivit om den äng jag försöker skapa vid mitt sommarhus i Frankrike, och det handlar inte minst om humlorna jag vill locka dit. Just nu skriver jag på ytterligare en bok, ett slags reseskildring. Varje kapitel handlar om en humleart, men lika mycket om mina strapatser för att få syn på den.