Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hultén bevisar allt jag ville ha sagt En lögn är fortfarande en lögn, Demirbag-Sten

Eva-Lotta Hultén gör sig skyldig till just sådan självbekräftande åsikts­journalistik som jag ville kritisera, skriver Dilsa Demirbag-Sten.

Ibland har man tur. Jag kritiserade en väns­terorienterad kulturjournalistik för att innehålla överdrifter, dumheter och en allmänt slapp inställning till såväl fakta som moralisk anständighet. Och vem kommer fram ur skuggorna för att tvinga mig att äta upp vad jag skrivit, om inte Eva-Lotta Hultén. Och vad gör hon om inte bevisar allt vad jag ville ha sagt. Hultén har gjort sig känd för att försvara flumskolan mot varje kunskapskrav som framförts under de senaste åren. Att hon känner sig mer bekväm med mindre krav på fakta och vetande är uppenbart när man läser den drapa hon riktat mot mig.

Utöver att Hultén allmänt verkar ogilla min person så bygger texten på anklagelsen om att jag ljuger när jag hävdar att Jan Björklunds skolpolitik har likställts med fascism i bland annat tidskriften Mana. Hultén är så övertygad om sin tes att hon inte bemödar sig med att kolla med källorna, eller jo, hon ringer till Mana redaktionen för att höra om det jag påstår är sant. Och hör och häpna, de säger nej. Och hör och häpna igen, de har fel. Men brydde sig Hultén om att kolla upp hur det verkligen är? Icke. Varför kolla upp ett svar som verkar bekräfta det man redan tror sig veta? Det är just denna självbekräftande åsiktsjournalistik som jag lyfte fram i min artikel.

Så här står det i Mana (2007 5/6, s 33) ”Jan Björklund vill undervisa historia för att dämpa borgerlighetens ångest inför liberalismens död och det faktum att dagens realliberalism närmar sig 1930-talets fascism”.

Lägg till detta alla skribenter som på sista tiden dragit in Anders Behring Breivik så fort de vill brännmärka borgerliga värderingar. Det är denna sekteristiska kökkenmödding av floskler och lögner som Hultén menar inte finns. Mer än en religion har uppstått genom att vilseledda och desperata människor upphäver skiljelinjen mellan vad som finns och vad de vill ska finnas. Så, Eva-Lotta Hultén, tillbaka till skolbänken. Pluggskolan har något att erbjuda alla vilsna själar.

I sin ursprungliga text skrev Dilsa Demirbag-Sten: ”När vänsterdebattörer, med en viss koncentration till landets kultursidor, utan att blinka talar om Jan Björklunds skolpolitik som fascistisk, slutar jag att läsa.”

För det första: det citat hon nu återger återfinns fortfarande inte på någon kultursida utan i en liten kulturtidskrift.

För det andra: det står, som alla själva kan läsa, inget om fascistisk skolpolitik i citatet från Mana (och artikeln handlar om vikten av att inte glömma eller förvanska historien, och inte om skolan).

För det tredje: det hon skakat fram är en enstaka artikel och det skulle inte ens om det Demirbag-Sten påstår om den vore sant, bevisa att en åsikt framförts av många personer i många olika publikationer, vilket är vad hon påstått.

En lögn är fortfarande en lögn, oavsett med vilken storvulen grandezza och falska bevis man upprepar den.

Och så introducerar hon ännu en osanning. Jag har aldrig ”försvarat flumskolan mot varje kunskapskrav”. Det är rent nonsens. Självklart ska skolan förmedla kunskap, något annat vore idioti att hävda. Det jag gjort är att försöka vidga och nyansera begreppet kunskap. För att förstå vad det innebär krävs en viss analytisk och resonerande förmåga. Kanske hade Demirbag-Sten behövt en större andel ”flum” i skolan?

Att hitta på åsikter åt sina motståndare, som man sedan börjar argumentera emot, är ett vanligt knep. Liksom att antyda att den andra gått till något slags personangrepp. ”Utöver att Hultén allmänt verkar ogilla min person ...” skriver Demirbag-Sten. Var kom det ifrån? Jag ogillar hennes sätt att debattera. Punkt.

Dylikt sätt att argumentera gör den egna uppgiften lättare men gynnar knappast samhällsdebatten. Ska man beskylla andra för överdrifter, dumheter och slapp inställning till fakta gör man klokt i att börja med sig själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.