Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Horace Engdahl: "Sämsta sekreteraren sedan 1786"

I en debattartikel i Expressen tar Svenska Akademiens ledamot Horace Engdahl heder och ära av sin kollega Sara Danius. Enligt Engdahl är Sara Danius den sämsta sekreterare som Akademien har haft.

Den som trodde att stridigheterna och personangreppen inom Svenska Akademien var på väg att ebba ut får tänka om. I en debattartikel i Expressen på tisdagsmorgonen går akademiledamoten och den tidigare sekreteraren Horace Engdahl till rasande angrepp mot Sara Danius, som Engdahl menar är den sekreterare som lyckats sämst sedan Svenska Akademien grundades 1786.

Under rubriken "Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp" drar sig Horace Engdahl till minnes den så kallade Rushdiekonflikten som skakade Akademien i slutet av 80-talet, men det här menar Engdahl är betydligt värre.

"Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars" skriver han och menar att Peter Englunds, Klas Östergrens och Kjell Espmarks agerande de senaste dagarna är betydligt mer skadligt för Svenska Akademien än "ett eller annat Nobelprisbeslut som sluppit ut några dagar för tidigt".

Läs mer: Kulturprofilen avslöjade sju Nobelpristagare

Läs mer: Svenska Akademien i kris - detta har hänt

Horace Engdahl (själv sekreterare i Svenska Akademien 1999-2009) ser det inträffade som ett uttryck för en "desperat maktkamp" och håller Sara Danius som ytterst ansvarig för Akademiens prekära läge.

Han understryker att den ständiga sekreterarens främsta uppgift är att överbrygga meningsskiljaktigheter, ena stridande läger och hålla samman Akademien, vilket Danius misslyckats med.

Givet den splittring som nu råder i Svenska Akademien menar Horace Engdahl att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Engdahl menar att det nu råder krig mellan Danius och Akademiens majoritet.

"Orden sviker mig när jag försöker karaktärisera det vanvett som har brutit lös", skriver Horace Engdahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.