Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akademiledamoten Horace Engdahl kommer inte att ingå i den grupp som utser pristagare 2019 och 2020. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Akademiledamoten Horace Engdahl kommer inte att ingå i den grupp som utser pristagare 2019 och 2020. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén

Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén, den grupp som utser Nobelpristagarna i litteratur.

Efter besked om att Svenska Akademien kommer att få dela ut Nobelpriset i litteratur igen, kommer nyheten att Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén, vilket Svenska Dagbladet var först att berätta om.

LÄS MER: Besked – Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut

LÄS MER: Ulrika Knutson: Det här kan bli bra på lång sikt

I november meddelades att Svenska Akademien i samråd med Nobelstiftelsen, beslutat att bilda en ny Nobelkommitté om tio ledamöter inför 2019 och 2020 års Nobelarbete. Kommittén skulle bestå av fem ledamöter i Akademien: Per Wästberg (ordförande), Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson och Jesper Svenbro, och fem externa sakkunniga: GP:s kritiker Mikaela Blomqvist samt Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.

När nu gruppens arbete blir högaktuellt, ingår inte längre Horace Engdahl. Bakgrunden är att inga ledamöter får vara förknippade med det gångna årets händelser. Nobelstiftelsens pressansvarige Mikael Östlund bekräftar för GP att detta betyder att Horace Engdahl måste lämna priskommittén.

Svenska Akademien kommenterar förändringen i ett pressmeddelande, där Horace Engdahl meddelar att han ”på eget initiativ lämnar den litterära Nobelkommittén för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”.

Horace Engdahl är litteraturhistoriker och författare och valdes in i Svenska Akademien 1997. Åren 1999 till 2009 var Engdahl Akademiens ständige sekreterare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.