Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stina Velocette är en av artisterna på Statementfestivalen som drogs igång av Emma Knyckare. GP:s Johan Lindqvist förstår att de tröttnade på snubbar som inte kan bete sig.
Stina Velocette är en av artisterna på Statementfestivalen som drogs igång av Emma Knyckare. GP:s Johan Lindqvist förstår att de tröttnade på snubbar som inte kan bete sig.

Johan Lindqvist: Hoppas Statement aldrig kommer tillbaka

Skulle Statement behövas även nästa sommar är det ett nederlag, skriver GP:s musikkrönikör Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag önskar alla Statementbesökare en jättefin festival. Men på måndag vill jag att arrangörerna, och alla vi andra, intensifierar ansträngningarna för att lägga ned festivalen. Skulle Statement behövas även nästa sommar är det ett beklämmande nederlag.

Jo, jag tror att det kommer att bli fantastiska timmar på Bananpiren. Även om jag inte själv kan vara på plats är det omöjligt att missa all positiv energi i förväntningarna inför att få ha en fest ifred från det vanliga eländet.

Att vi män, i olika utsträckning, inte kan bete oss gjorde att tjejerna och kvinnorna inte vill ha med oss att göra längre.

Vi ska inte glömma varför festivalen kom till. Det var Emma Knyckare, och uppenbarligen många med henne, som var vanvettigt trötta på att inte kunna gå på festival utan att utsättas för fysiska och verbala övergrepp.

LÄS MER: Emma Knyckares hemliga plan för att hålla männen utanför

Det var våldtäkter, kränkningar och allmänt svinigt beteende på en rad andra festivaler och i andra offentliga miljöer som gjorde att Statementfestivalen blev verklighet. Att vi män, i olika utsträckning, inte kan bete oss gjorde att tjejerna och kvinnorna inte vill ha med oss att göra längre. Om så bara får två festivalkvällar ville man ha kul utan att behöva känna oro och rädsla. Jag förstår dem. Och det räcker ju att se hur en man uppenbarligen blev så fruktansvärd provocerad av att se duon Italo Bitches på scenen att han attackerade de båda tjejerna. Idioter kommer tyvärr fortfarande i alla typer och årsmodeller.

LÄS MER: Italo Bitches konsert på Stora teatern saboterad

Men jag måste ändå tro att utvecklingen går åt rätt håll. Arrangörer, polis och intresseorganisationer samverkar för att öka tryggheten på festivaler. Det är ett arbete som måste göras ordentligt även i skolkorridorer och på arbetsplatser, på allt från gator och torg till idrottsarenor och krogar.

Insatserna ska inte behöva gå ut på att skydda tjejerna, vi ska istället se till att det inte finns några gärningsmän.

Enligt en granskning gjord av tidningen Metro anmäldes över 150 sexualbrott på svenska festivaler under 2017. Flest anmälningar hade Malmöfestivalen, följt av Bråvalla och Härnösands stadsfestival.

LÄS MER: Girlschool till Statementfestivalen

Årets Malmöfestival hade inte bara ett grymt artistutbud, man lyckades också göra festivalen till en något bättre plats att vara på. Enligt SVT gjordes åtta anmälningar under festivalen, att jämföra med 29 stycken förra året. Främst var det flickor under femton år som utsatts för övergrepp. Åtta är förstås åtta för många, men det går uppenbarligen att göra något.

Men ska vi verkligen få ordning på det här handlar det ändå inte, som i Malmö, om fler poliser, vakter och övervakningskameror. Insatserna ska inte behöva gå ut på att skydda tjejerna, vi ska istället se till att det inte finns några gärningsmän. Och det är ett mycket mer krävande och långsiktigt arbete.

Så låt Statementfestivalen bli just ett statement, ett ställningstagande, ett exempel och ett upprop. En fin fest som säger att det är nog nu och att det är allas vårt ansvar att festivalen inte kommer att behövas i framtiden.

För det är ju trots allt roligare när alla kan vara med.