Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Monica Påhlsson tog Kulturnatta till Göteborg för snart trettio år sedan. Bild: Nicklas Elmrin och Jonas Lindstedt
Monica Påhlsson tog Kulturnatta till Göteborg för snart trettio år sedan. Bild: Nicklas Elmrin och Jonas Lindstedt

Hon tog Kulturnatta till Göteborg

För snart 30 år sedan lämnade Monica Påhlsson, från dåvarande Folkpartiet, in en motion till kommunen för att starta festivalen Kulturnatta. I år hålls evenemangets 28:e upplaga.

Kommunpolitikern Monica Påhlsson fick för snart 30 år sedan idén om ett Kulturnatta i Göteborg efter ett besök i Linköping.

– Jag hade varit på besök hos mina systrar och då råkade det vara Kulturnatta där. Jag tyckte att det verkade som en himla rolig idé, så jag åkte hem och skrev en motion till kommunfullmäktige och la in den.

Som politiker i dåvarande Folkpartiet lämnade Monica tillsammans med sin partikollega Mikael Romanus in motionen till kommunfullmäktige. Året efter arrangerades Göteborgs första upplaga av Kulturnatta.

LÄS MER: Kulturnatta – mer än höstlöv och humleknull

Konceptet och namnet är taget från initiativet i Linköping, men passade in i Göteborg lika väl. Evenemanget har genomgått en stor utveckling sedan sin invigning och har kommit att bli ett kulturellt knytkalas. Att konceptet skulle finnas i Göteborg var en självklarhet för Monica Påhlsson.

– Vi har ett rikt kulturliv, både i stort och smått och det verkar också som både stora och små har hoppat på det under åren.

Trots utveckling tycker Monica att konceptet kan göras ännu större.

– Det kunde naturligtvis ha varit ännu mera, men det kräver ju både tid, pengar och engagemang. Så det har väl utvecklat sig i det lilla, men det är kul att det händer saker hela natten.

Har du själv varit delaktig i någon av programpunkterna?

– Inte sedan första året när jag stod i Bältesspännarparken vid ett litet bord som man hade ställt upp och höll i självaste invigningen.

LÄS MER: Guide: Missa inte detta på Kulturnatta

För nu 82-åriga Monica är deltagandet en självklarhet och ska besöka åtminstone två programpunkter.

– I år ska jag gå på en runda med Kvinnors Byggforum och sen tänkte jag gå upp till Schillerska gymnasiet. Jag förstod det som att hela skolan hade engagerat sig och det tyckte jag lät kul.

Hennes tid som aktiv inom kommunpolitiken gav henne möjlighet att bidra till till sin hemstads kulturliv, något hon är tacksam för.

– Det är fantastiskt att man kan påverka med en motion i fullmäktige och det är en av anledningarna till att det är så intressant att vara politiskt engagerad. Så har jag känt hela tiden och jag satt i 15 år i fullmäktige.

Monica har inte helt lämnat politiken och sitter både som ordförande i sitt lokala pensionärsråd och som suppleant i Göteborg Stads pensionärsråd.

– Om jag kommer sluta? Ja, när hälsan sätter stopp, men inte förr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.