Hon skriver GP:s sommarserie ”Rozas resa”

När författaren Anna Grinzweig Jacobsson hälsade på sin 95-åriga moster i Florida fick hon höra en berättelse om sin egen familj som gjorde henne förbluffad. Nu berättar hon den omvälvande ukrainsk-judiska historien i GP:s sommarföljetong ”Rozas resa”.
– Jag kände att det här måste tas tillvara. Ett sådant här fantastiskt material måste berättas, säger hon.

ANNONS
|

Anna Grinzweig Jacobsson har tidigare skrivit om hur hon som judisk flykting kom till Sverige från Polen i slutet av 60-talet i boken ”Flykten till Marstrand”. Den historia hon nu tecknar i GP:s sommarserie ”Rozas resa” sträcker sig längre tillbaka än så.

– Det är en ukrainsk-judisk familjehistoria som börjar 1920 när mina morföräldrar gifte sig. Det tar avstamp i ett Ukraina som kämpade för sin självständighet. Sedan spänner det ända fram till efter andra världskriget, säger Anna Grinzweig Jacobsson.

– Så många av de dramatiska händelserna i Sovjets historia passerar revy genom berättelsen, den stora svälten på 30-talet som Stalin iscensatte, Stalins utrensningar som min familj drabbades av på flera sätt, och så kriget när de flydde undan Tysklands ockupation och på så vis lyckades överleva Förintelsen.

ANNONS

Unika personliga vittnesmål

Det var i juni 2017 som Anna Grinzweig Jacobsson var och hälsade på sin då 95-åriga moster Roza, och hela historien rullades fram.

– Jag blev helt förbluffad. Hon berättade saker jag inte hade en aning om om min egen familj, säger Anna Grinzweig Jacobsson.

Rozas historia är det som utgör stommen i serien. Det hon har berättat har hon kunnat återge med exakta datum och med stor inlevelse.

– Hon har ett fantastiskt minne. Det är unika vittnesmål som hon har kunnat ge från de här händelserna som utspelade sig för så länge sedan. Jag kände att det här måste tas tillvara.

Extra aktuellt i idag

Hon tycker att berättelsen är extra aktuell i dag, och inte bara på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

– Det som pågår i Ryssland nu är historierevisionism, Putin försöker vittvätta historien och dölja de mörka delarna av Sovjets historia. Då blir personliga vittnesmål som dessa extra viktiga, de har mycket större kraft att nå fram än torra fakta.

– Sen har vi hela den världspolitiska utvecklingen. Den här historien handlar om en judisk familj, vilket betyder att antisemitismen går som en röd tråd genom den. I dag finns stora anledningar att oroa sig över auktoritära regimer, ökad främlingsfientlighet, nationalism och populism. Det är viktigt att se vart den här typen av auktoritära regimer som förföljer minoriteter leder till.

ANNONS

Sommarserien ”Rozas resa” består av fristående utdrag ur romanen ”Bröllopspogromen” som ges ut nästa år. Första delen publiceras i GP den 26 juni och därefter varje vecka fram till den 14 augusti. Totalt blir det åtta delar.

– Jag är otroligt glad att få nå ut till så många människor som kommer läsa det här och förhoppningsvis bli berörda och samtidigt lära sig något nytt, säger Anna Grinzweig Jacobsson.

LÄS MER:Recension: ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde”

LÄS MER:Kriget i Ukraina – ett kusligt eko från förr

LÄS MER:”Flykten till Marstrand” skildrar hur 200 judar flydde till en ödslig klippö

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS