1/2

Hon kommer att behövas i Svenska Akademien

De två stolarna som Kjell Espmark och Sture Allén lämnade efter sig har äntligen fått nya besittare. Författaren Anna-Karin Palm, med sitt vilda, egna och angelägna tänkande, kommer att göra Akademien gott.

Äntligen kommer de, två nya ledamöter i Svenska Akademien. Språkforskaren David Håkansson som efterträder Sture Allén är häpnadsväckande ogammal (i alla fall i dessa sammanhang), född 1978 och för bara några år sedan var han ledamot av Sveriges unga akademi.

Att han disputerade med en avhandling om subjektslösa satser i fornsvenskan känns otroligt mysigt, och hans arbete i projektet ”Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern”, helt adekvat, och kanske till och med lite kontroversiellt?

Och författaren Anna-Karin Palm, född 1961, som Kjell Espmarks efterträdare var ett synnerligen bra och trevligt val.

Palm har vid det här laget många strängar på sin lyra. Hon debuterade med ”Faunen” 1991 och har sedan dess skrivit helt och hållet egensinniga romaner, noveller, essäer och barnböcker samt en Augustnominerad biografi om Selma Lagerlöf, ”Jag vill sätta världen i rörelse” (2019).

Otroligt gripande var Palms bok ”Jag skriver över ditt ansikte” från 2021 som handlade om hennes alzheimerssjuka mamma. Å ena sidan försöker Palm inventera inträdet i sjukdomen och de första orden som faller bort (broccoli), samtidigt går hon tillbaka i sin egen och familjens historia.

Fram träder den dubbla bilden av en generös och underbar, men också omnipotent och tyrannisk moder. Den grymma sjukdomen erbjuder dock en slags försoning för mor och dotter.

Samtidigt blickar Palm tillbaka i sitt eget författarskap och inser att hon alltsedan debuten faktiskt skrivit sin familjehistoria.

När jag tänker på henne ser jag ett lite vilt och rufsig hårsvall, och ett lite vilt och rufsigt tänkande. Innerligt, angeläget, eget.

Att detta kommer Svenska Akademien till del kan bara vara av godo.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Tvätta och bli tvättad” av Sara Hallström

LÄS OCKSÅ: Jag var en av alla de kvinnor som ingen vill anställa

LÄS OCKSÅ: Debatten om Schulman säger något om litteraturen i stort

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.