Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hon fixar jordens sista invigningsfest

Johanna Beckman ordnar filmfestivalens invigningsfest, som i år utspelar sig på Valands alla fyra våningar. Tema: Sista kvällen före jordens undergång.

Det är andra året i rad som Johanna Beckman, till vardags kreativ chef för Trädgården/Under bron i Stockholm, anlitas för att arrangera invigningsfesten åt Göteborgs filmfestival.

Hon gick igång direkt på festivalens tema apokalypsen och utlovar en myllrande helhetsupplevelse med konstnärer, artister och dj:ar som ska fylla Valands alla skrymslen och vrår med festlig undergångsstämning.

LÄS MER: Klart: Nya kulturministern inviger filmfestivalen

Apokalypsen i olika rum

– Det är den sista festen innan jorden går under. Vi kommer jobba mycket med att man ska känna att olika delar av apokalypsen utspelar sig i olika rum. Den som är nyfiken på om vi kommer att överleva det hela kan komma på festen, säger Johanna Beckman.

Det låter nästan som ett stort lajv?

– Det kommer att vara ganska interaktivt, jag har inte riktigt vågat ta ordet lajv i min mun, men det blir live- och performanceartister och mycket fokus på dansandet, vi ska festa som om det verkligen inte finns någon morgondag.

LÄS MER: Mads Mikkelsen prisas på Göteborgs filmfestival

Ska man komma utklädd?

– Gärna! Det skulle vara kul om folk tänkte "vad vill jag ha på mig på den sista festen innan vi lämnar".

Någon artist som du vill lyfta fram?

– Jag är väldigt stolt över att ha bokat Mim Suleiman. Hon är en drottninglik kvinna från Zanzibar som gör helt fantastisk elektronisk afrikansk musik.

LÄS MER: Filmfestivalen riktar svidande kritik mot Guldbaggegalan

"De är som gummimänniskor"

– Och så kommer det ett par dansare och en dj från det amerikanska danskompaniet FDM Nation, som har dansat både med Rihanna och Beyoncé. Flexing kallas också för bone bending, de är som gummimänniskor.

Vilken är den bästa fest du någonsin varit på?

- Det känns sjukt att säga sina egna grejer, men jag måste säga Gagneffestivalen. Första gången jag kom dit 2003 var det en livslång kärlekshistoria som startade.

Gagnef lades ju ner förra året. Det låter som att du funderar på att återuppväcka den?

- Ja, jag har inte riktigt kunnat släppa den. Vi får se om vi tar upp det igen, men vi behövde en paus.

Vad skulle du själv göra om du visste att det var sista kvällen före apokalypsen?

- Jag skulle nog bara försöka att inte drabbas av panik utan släppa taget och njuta så mycket det går. Det önskar vi verkligen att folk ska våga göra: Släppa taget och inte vara rädda. Och njuta av alltihop.

LÄS MER: Göteborgs filmfestival - så blir den

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.