Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Petterson. Bild: Linda Broström
Karin Petterson. Bild: Linda Broström

Hon efterträder Åsa Linderborg som Aftonbladets kulturchef

Nu är det klart att det blir Karin Pettersson som tar över rollen som Aftonbladets kulturchef.
– I hela mitt yrkesliv har jag ägnat mig åt frågor om makt, demokrati och mening, säger hon till Aftonbladet.

Det var i somras som det rapporterades att Åsa Linderborg efter 10 år slutar som kulturchef på Aftonbladet för att istället bli senior reporter.

Nu är det klart att det blir Karin Pettersson som tar över rollen efter Linderborg med start den 20 januari 2020.

– Det är en dramatisk tid vi lever i, och vi står inför stora förändringar. Kulturen och kulturpolitiken är en spelplats för några av de viktigaste och svåraste frågor som vi har att hantera framöver, säger Karin Pettersson till Aftonbladet.

LÄS MER: Åsa Linderborg var kulturchef på rätt sätt

Karin Pettersson är redaktör och publicist, har varit chefredaktör och medgrundare av tidskriften Fokus, och politisk chefredaktör på Aftonbladet mellan 2010 och 2018.

– I hela mitt yrkesliv har jag ägnat mig åt frågor om makt, demokrati och mening. I en tid när vårt sätt att leva och organisera våra samhällen utmanas är det viktigare än någonsin att det finns plats för radikal samhällskritik, utopier och reflektion över vilka vi är och vart vi är på väg, som människor och som samhälle, säger Karin Pettersson.

"Inte så spänstigt"

Karin Pettersson menar att Aftonbladet kultur är unik i ett svenskt medielandskap i egenskap av att vara vänster i en tid när de flesta kultursidor har en liberal eller konservativ profil.

– Runtom i världen förs nu en intensiv vänsterdebatt om jämlikhet, klimatkrisen, ekonomi, makt, mening och teknik. Den debatten behöver en hemvist i Sverige, och Aftonbladet kultur bör vara den platsen, säger Karin Pettersson.

LÄS MER: Aftonbladets syn på kulturjournalistik håller inte

Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner kommenterar att Karin Pettersson är en mycket rutinerad mediechef och ett tryggt val för rollen som ny kulturchef.

– Hennes tid på Aftonbladet Ledare var också en höjdpunkt för svensk vänsterdebatt. Samtidigt tycker jag det är lite synd att Aftonbladet inte gör ett vildare val. Att både ledarsidan och kultursidan nu ska styras av uttalade socialdemokrater är inte så spänstigt, säger Björn Werner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.