Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon delar scen med Beyoncé och Ariana Grande

Den professionella dansaren Rim Taya Shawki tog sig från Göteborg till Los Angeles genom att aldrig jämföra sig med annat än eliten. Nu delar hon scen med sina idoler.
– När jag sa att jag ska dansa för Beyoncé så sa folk: "Ja ja sure, du är från Göteborg var ska du någonstans?"

För Rim Taya Shawki började det på Beyoncés konsert i Scandinavium 2009, efter tolv timmar i kö tillsammans med tusentals andra fans. När showen börjar får den unga irakisk-svenska tjejen från Gårdsten vad hon själv beskriver som en uppenbarelse:

– När jag såg en av hennes bakgrundsdansare med stort krulligt hår som första person på den stora scenen så tänkte jag: "Men, det där är ju jag!"

LÄS MER: Ariana Grande adderar smärta och livets snårigheter

Elva år senare har hon inte bara dansat bakom Beyoncé, utan också bosatt sig i Los Angeles på heltid. I soffan hemma i föräldrarnas hus i Lövgärdet njuter hon av en kopp kaffe och lite ledigt efter en tio månaders världsomfattande turné med artisten Ariana Grande.

Från Sverige till Los Angeles

Taya Shawki har dansat allt från klassisk balett till mer moderna dansstilar. Men efter den där konserten med Beyoncé 2009 blir hon mer och mer inriktad mot att hitta stilen som ska få upp henne på samma scen som stjärnartisten.

– När jag sa att jag ska dansa för Beyoncé så sa folk: "Ja ja sure, du är från Göteborg var ska du någonstans?", säger hon.

Sovrummet görs om till träningslokal med speglar. där tillbringar hon timmar med att lära sig Beyoncés karakteristiska danser. Som studiematerial har hon dvd-filmer från olika turnéer.

– Jag spelade upp dem och dansade med dem i två timmar, gick ut till köket för att dricka vatten sen gick jag tillbaka igen för att fortsätta dansa, säger hon.

Karriären som internationell dansare handlar mycket om att hela tiden jaga jobb. 2014 lämnar Taya Sverige för London. Där får hon också kontakt med flera koreografer och får jobb bland annat som dansare bakom Nicki Minaj på MTV Music Award.

2017 hamnar Taya i Los Angeles. Då hade hon redan arbetat med flera amerikanska koreograferna under sin tid i London och skaffat kontakter.

Dansade bakom Beyoncé

Taya blir efter en audition antagen som bakgrundsdansare till Beyoncés uppträdande under den stora musikfestivalen Coachella år 2018. Konserten blir historisk i och med att Beyoncé också blev den första svarta kvinnan att vara huvudakt på festivalen.

Vad var känslan när du stod där på scenen med Beyoncé?

– Man fattar typ inte. Jag fattade det inte när det hände. Jag såg inte hur det såg ut förrän det kom ut på Netflix. Det var jätteoverkligt.

Taya har alltid haft stöd hemifrån men säger ändå att det var utmanande att det inte fanns någon från Sverige i närheten med tidigare erfarenhet när hon började söka sig utomlands.

– Man var tvungen att motivera sig själv. Det fanns inga spår att följa. Jag har ifrågasatt mig själv när jag varit på arbeten i Sverige eller utomlands: "men är jag verkligen bra nog?" Jag tror att det är viktigt det jag gör, för om någon annan vill göra det så kan de se mig och tänka: "Kan hon, kan jag".

I dag kan hon njuta av att bo i Los Angeles, men belyser ändå att det är viktigt att hålla sig på topp. Hennes råd till andra som också drömmer om att få dansa bakom de stora namnen är tydligt:

– Var den bästa du kan vara på det du gör, i alla fall den bästa av dig själv. Det tror jag hjälpte mig, för jag jämförde mig alltid med elitdansarna i USA. Jag jämförde mig aldrig med någon lagom nivå som man vanligtvis nöjer sig med.

Namn: Rim Taya Shawki

Ålder: 26 år

Från: Gårdsten, Angered

Bor: Los Angeles

Gör: Professionell dansare.

Bakgrund: Började sin bana på Twisted Feet Academy i Göteborg

Aktuell: Nyss hemkommen efter Ariana Grandes Sweetner World Tour 2019

Dokumentären "Homecoming" på Netflix handlar om Beyoncés historiska Coachella-spelning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.