Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hon blir ny chef på Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseums nya chef heter Isabella Nilsson, i dag museidirektör vid Millesgården. Hon vill att museet ska väcka människors nyfikenhet och tror på växelbruk.
- Göteborgs konstmuseum har fantastiska samlingar som verkligen är helt unika. Jag vill lyfta fram och aktivera dem. Samtidigt vill jag arbeta med instick av samtida konstutställningar, säger Isabella Nilsson som menar att utbyte mellan nu och då befruktar verksamheten.
Själv har hon också pendlat en del i yrkeslivet, även om det nästan alltid kretsat kring kultur. Hon är född i Falköping, uppvuxen i Lerum och har läst främst konstvetenskap, men också ämnen som musikteori, litteraturvetenskap och teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet. Dessutom undervisade hon under tio år på kulturvetarlinjen i Göteborg.
Isabella Nilsson har också arbetat många år som kulturjournalist, bland annat som redaktör för Paletten och kulturchef på GT. Hon kom in i branschen via en anställning som korrekturläsare på Göteborgs-Posten.
- Ett fantastiskt yrke som väl knappast finns nuförtiden, men som är otroligt allmänbildande, säger hon.
Sedan ett par år är Isabella Nilsson chef för Millesgården i Stockholm. Tidigare har hon även basat för Mölndals konsthall och Uppsala konstmuseum.
Hon menar att hennes breda bakgrund är en stor tillgång på nya posten.
- Eftersom jag har skrivit konstkritik och kulturartiklar är jag van vid att arbeta med ordet. När jag sedan arbetat med utställningar har jag behållit konstkritikerns öga. Dessutom har jag arbetat på flera institutioner runtom i Sverige, vilket är väldigt berikande.
Närmast ska Isabella Nilsson till USA för att semestra i New York, San Francisco och Los Angeles. Först därefter ska hon ha ett första möte med sin nya personal på Göteborgs konstmuseum. Den 1 juni tillträder hon och under en övergångsperiod kommer hon att bo både i Göteborg och Stockholm. Hon har bott stora delar av sitt liv i Göteborgsområdet, men ser det inte som att hon nu ska komma hem.
- Jag ser det mer som en fortsättning på något. Det är klart att jag har ett speciellt förhållande till Göteborg efter att ha bott här i 25 år och det ska bli väldigt roligt. Men det finns ju ett ordspråk som säger att man aldrig kliver ner i samma flod två gånger, säger Isabella Nilsson.
Ombedd att berätta om en favoritkonstnär spjärnar hon först emot med hänvisning till att de är så många men nämner sedan Mona Hatoum, en brittiskpalestinska som jobbar med skulptur och installationer.
- En allvarlig, berörande och dessutom fysisk konstnär. Hennes bilder berör, vare sig de är två- eller tredimensionella, säger Isabella Nilsson.
Hon tillägger att bildkommunikation är ett ämne som fascinerar henne.
- Man upplever inte bilden bara med sin tanke utan också med sin kropp. Kroppen har ett minne och därför kan bilder appellera och tala till andra fysiska upplevelser, säger Isabella Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.