Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Holma anmäler regeringen till KU

Regeringens hantering i momsfrågan KU-anmäls av Siv Holma (v), riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet. Hon menar att konsekvenserna av beslutet inte utreddes tillräckligt.
Anmälan gäller regeringens beslut den 21 december 2006 att låta de scenkonstinstitutioner som fått tillbaka moms före detta datum behålla pengarna. De som av olika anledningar inte hunnit få tillbaka den retroaktiva momsen blev utan. Något som drabbade bland annat Göteborgssymfonikerna.
Siv Holma menar att beslutet slagit orättvist och vill därför få det prövat om regeringen har fattat sitt beslut på bristande eller felaktiga grunder.
- Jag uppfattar det så att regeringen inte hade konsekvenserna av beslutet klart och tydligt för sig. Frågan var inte beredd så som man är skyldig att göra, säger hon.
Statens kulturråd fick i början av året av regeringen uppdraget att "neutralisera effekterna" av den förändrade avdragsrätten för moms. När bidragen till institutionerna skulle fördelas grundades besluten på en enkät där institutionerna redovisat effekterna av momsbeslutet. I sin rapport skrev rådet att regeringens beslut präglades av en "slumpmässighet" och att bidragsgivningen därför inte "karaktäriserades av den förutsebarhet och likabehandling som är önskvärd."
- Tydligen drog regeringen inga slutsatser av institutionernas enkätsvar utan la istället ansvaret på kulturrådet. Jag har förståelse för att regeringen är ny, men den har haft tid på sig för att rätta till det som upplevs som orättvist. Inget har hänt, därför gör jag den här anmälan, säger Siv Holma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.