Skådespelaren Sidney Poitier är död. Bilden är från 2016.
Skådespelaren Sidney Poitier kom att skriva filmhistoria. Han blev 94 år. Bilden är från 2016. Bild: Richard Shotwell/AP/TT

Hollywoodlegendaren Sidney Poitier är död

Sidney Poitier har lämnat oss. Den legendariske skådespelaren var först med att som afroamerikan vinna en Oscar för bästa huvudroll. 2002 belönades han också med en heders-Oscar för sin banbrytande insats inom filmen.

ANNONS
|

Den legendariske skådespelaren Sidney Poitier är död, rapporterar flera bahamanska medier, däribland The Nassau Guardian. Där bekräftas Hollywoodstjärnans död av landets utrikesminister Fred Mitchell, som uttrycker personlig sorg.

”Vi har förlorat en storartad man från Bahamas, och jag har förlorat en personlig vän” konstaterade ministern bland annat.

LÄS MER:Sidney Poitier visade en annan sida av USA

Även Bahamas premiärminister Chester Cooper sörjer filmstjärnans bortgång och lyfter fram Poitiers gärning, att visa världen hur även någon från en fattig uppväxt kan förändra världen.

"Vi har förlorat en ikon, en hjälte, en mentor, en kämpe och en nationalklenod", säger han enligt The Guardian.

Växte upp i fattigdom

Sidney Poitier föddes 1927 i Miami, Florida och växte upp i fattigdom på Bahamas, där hans föräldrar odlade tomater på Cat Island. Som 13-åring hoppade han av skolan och gick med i den amerikanska armén. Under andra världskriget tjänstgjorde han där som medicinsk assistent. 1946 gjorde han debut på Broadway, och fyra år senare kom hans debut i filmsammanhang.

ANNONS

LÄS MER:Regissören Peter Bogdanovich började på topp – men dalade

Sitt stora genombrott i Hollywood fick han 1955 med filmen "Vänd dem inte ryggen!" och under sin drygt 70-åriga karriär hann han sedan göra över 50 filmer.

Han kommer att gå till filmhistorien som den skådespelare som på allvar bröt filmvärldens rasbarriär i USA. Som förste afroamerikan vann han 1964 en Oscar för bästa huvudroll. Det var för dramat "Liljorna på marken", efter William Edmund Barretts roman med samma namn där han gör en oförglömlig insats som diversearbetaren Homer Smith.

Under 1960-talet spelade han i en rad filmer om rasismen i USA, bland dem ”De upproriska”, ”I nattens hetta” och ”Gissa vem som kommer på middag”, som alla blev stora kassasuccéer.

LÄS MER:Första kvinnan att nomineras till regi-Oscar död

Även regissör, författare och diplomat

2002 fick han också en heders-Oscar för sin strålande karriär och sitt banbrytande arbete inom filmens värld. "För sina enastående framgångar som en konstnär och som människa" skrev juryn då bland annat i sin motivering.

Andra kända filmer han briljerat i är "Kedjan" (1958) och Otto Premingers musikal "Porgy and Bess" (1959) där han spelade Porgy.

Förutom som skådespelare var han även verksam som regissör, filmproducent, författare och diplomat.

Mellan 1997 och 2007 var han Bahamas ambassadör i Japan.

Sidney Poitier blev 94 år gammal.

ANNONS

LÄS MER:GP:s kritiker väljer favoriterna och flopparna filmåret 2021

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS