Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Med glatt humör och bestämda nypor hjälper Marie Kondo folk med
Med glatt humör och bestämda nypor hjälper Marie Kondo folk med "decluttering" i deras hem. Tidying up with Marie Kondo har premiär på Netflix 1 januari. Bild: Denise Crew/Netflix

Johanna Hagström: Hjälp mig, Marie Kondo, du är mitt enda hopp

Jul betyder städning och städning betyder påfrestningar hemma hos Johanna Hagström. Nu hoppas hon på städgurun Marie Kondo, som lämpligt nog har ett tv-program på gång.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det lackar mot jul och jag vet vad ni tänker: Städning.

Att feja i varje vrå som en komplett galning för att sedan falla avsvimmad ner i soffan (men bara en liten stund, julskinkan måste griljeras också) är en lika inarbetad tradition som Kalle Anka på tv. Eller som Karl-Bertil Jonsson skulle ha uttryckt det: "En väl utförd städning ger en inre tillfredsställelse och är den grund på vilken samhället vilar".

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers slarv går mig på nerverna

Ni anar kanske att jag har en något störd inställning till julstädandet, ja, till städning överhuvudtaget. Jag städar ungefär som jag jojo-bantar: Plötsliga ryck och storslagna planer varvas med långa perioder av lättja och rent förfall. Jag hatar att dammsuga och har en väl utvecklad förmåga att ignorera högar med "blandade och eventuellt viktiga papper". När jag väl städar badrummet kan jag hålla på i timmar – men då blir det också ohyggligt rent.

Jag lever tillsammans med två samlarsjälar – en stor och en liten. Det sätter vår lägenhet på ganska tuffa prov. Och ibland, när jag får ett ryck och allt ska ut och slängas bort, så blir det även ganska tufft för familjerelationen. Då försöker storsamlaren och lillsamlaren förtvivlat rädda vad som räddas kan av "viktiga och eventuellt dyrbara ägodelar" medan de i olika tonlägen anklagar mig för att vilja ta ifrån dem allt som gör livet värt att leva.

LÄS MER: Gina Dirawis klädparad en fyrbåk i mörkret

Det är förstås rena lögner. Allt jag vill ha är ett nytt liv, förlåt, ett städat hem.

Nåväl. Medan vi håller på och tjafsar blir det jul ändå. Men vet ni vad som händer efter julen? Jo, då kommer Marie Kondo att nedstiga till våra tv-apparater för att frälsa oss förtappade skräphögar och samlarsjälar.

Marie Kondo är japansk städexpert och världskänd för sina böcker om hur man blir lycklig genom att göra storrensning, endast spara de saker som skänker en "sparks of joy" och sedan vika dessa saker till små, små origamipaket som alla har sin givna plats i hemmet.

LÄS MER: Så får din livsstil sätta prägel på ägodelarna

Jag vet, det låter helt sinnesrubbat, men flera kloka och pålitliga personer i min bekantskapskrets är passionerade Kondo-fans och jo, de verkar faktiskt aningen lyckligare än jag. Därtill har alltså Marie Kondo fått ett helt eget Netflix-program, Tidying up with Marie Kondo, som kommer 1 januari. Och finns det på tv så är det riktigt och rätt.

Konmari, som metoden kallas, ska bli familjens nya religion har jag bestämt. Och vet ni vad det bästa är? Det är precis som med julmaten och bantningen efter nyår: Ska det nya livet få ordentlig effekt så är det viktigt att ta höjd först. Det blir med andra ord ingen städning alls den här julen. Eventuellt lägger jag julpynt ovanpå pappershögarna, för att få lite "sparks of joy".

Men nästa jul kommer jag att sitta i mitt perfekt organiserade och utrensade hem och lukta på de såpade golven. Och jag kommer att vara så lycklig.