Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredagen slöts ett historiskt avtal som ger artister rätt till procent på vinsten. Från Broadwaymusikalen
På fredagen slöts ett historiskt avtal som ger artister rätt till procent på vinsten. Från Broadwaymusikalen "Head Over Heels" på Hudson Theatre sommaren 2018. Bild: Charles Sykes

Historiskt avtal på Broadway

Artister som bidrar i idéarbetet får del i vinsten.

Ett historiskt avtal slöts på fredagen i New York, som betyder mer pengar i plånboken för fler än producenter och de stora stjärnorna.

Avtalet innebär, skriver New York Times, att producenterna på Broadway har gått med på att ge en procentandel av vinsten till artister som deltagit i att utveckla framgångsrika föreställningar, det vill säga också till exempel skådespelare och dansare i mindre roller.

Avtalet slöts mellan skådespelarfacket Actors’ Equity, som organiserar 51 000 artister och producenternas organisation Broadway League, och kallas för en milsten i underhållningsbranschen eftersom det ses som ett erkännande för artisternas bidrag till idéarbetet vid nya musikaler och pjäser. Ett idéarbete som ofta tar flera år och som utvecklas tillsammans i bland annat "readings" och workshops.

LÄS MER: Springsteens Broadway-show trollbinder även på Netflix

Avtalet betyder också slutet på en fem veckor lång strejk på Broadway.

Konflikten har sin upprinnelse i att föreställningen "Hamilton" blev en storsäljare och inblandade skådespelare blev missnöjda över att inte få vara med och dela på vinsterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.