Hiphopikonen kommer till Göteborg

Grandmaster Flash lovar att förvandla Trädgårn till ett funkigt gatuparty i South Bronx på 1970-talet.

23 februari 1985 steg Grandmaster Flash ut på scenen på Kåren i Göteborg. Artisten som växte upp i Bronx som Joseph Saddler var då aktuell med albumet They said it couldn't be done och osäkrade dansgolvet med låtar som Rock the house, Jailbait och Sign of the times.

Nu är det dags igen. 33 år senare gästar artisten och dj:n Grandmaster Flash, som numera uppnått ikonstatus inom hiphopen, Göteborg och Trädgårn med sin visuella dj-show Hip-Hop, People, Places & Things. Och han lovar att förvandla Göteborgsklubben till ett  funkigt gatuparty i South Bronx på 1970-talet.

 

Laddat med Europaturné

Grandmaster Flash, i dag 60 år, är en av de artister som tillsammans med The Furious Five, Sugar Hill Gang, Kool Herc och Afrika Bambaataa lade grunden till den stil som kom att kallas hiphop. Redan som liten var han fascinerad av ny teknik och musik, och byggde egna högtalare och mixers i trä- och metallslöjden. Snart blev han känd som den fingerflinka mittpunkten på kvarterets gatufester.

Tillsammans med bandmedlemmar som Grandmaster Melle Mel och Scorpio gjorde han succé med låtar som New York, New York, White lines (Don't do it) och The Message som blev en megahit 1982. 

Grandmaster Flash kreddades redan 1981 av gruppen Blondie. I låten Rapture sjunger Debbie Harrie om att "Flash is fast, Flash is cool"  För tio år sedan blev Grandmaster Flash och The Furious Five invalda i amerikanska Rock & Roll Hall of fame och den som vill kan också lära sig scratcha som Flash i tv-spelet DJ Hero.  

I Netflix-serien The get down, som fokuserar på hiphopens födelsen, syns Flash också som den mentor han är och har varit för flera generationer yngre musiker.

Att Grandmaster Flash är laddad inför showen i Göteborg lördagen den 24 februari behöver ingen tvivla på. Särskilt inte som han just avslutat en helt utsåld Europaturné med bejublade spelningar bland annat i Stockholm och Köpenhamn. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.