Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Het nordisk konstscen visas i Malmö

Den nordiska konstscenen är het. Och en av de hetaste är islänningen Ragnar Kjartansson. Just nu ställer han ut på Moderna Museet i Malmö, samtidigt som staden gör en storsatsning på nordisk samtidskonst.

I Moderna Museets Malmöfilial har det byggts en jättelik, röd lada i trä. På taket lyser orden "Scandinavian pain" med stora, rosa neonbokstäver.

Den elva meter långa neonskylten är ett verk av den isländske konstnären Ragnar Kjartansson. Skylten visades första gången 2006, under Momentumbiennalen i norska Moss. Då hade Kjartansson hittat en lada i ett skogsbryn, skruvat fast sin neonskylt och sedan bosatt sig själv i ladan där han under biennalen levde ut myten av den lidande, nordiske konstnären.

Nordiskt svårmod

I Malmö har han ersatt sig själv med sinnebilden av det nordiska svårmodet - Edvard Munch. I ladan hänger ett 40-tal målningar och teckningar av den norske sekelskiftesikonen.

-Han är kung av den skandinaviska smärtan. Det finns ingen som har gestaltat den så väl som han, säger Ragnar Kjartansson.

Som islänning känner sig Kjartansson som en gäst i sammanhanget. Den skandinaviska smärtan, som han definierar som en blandning av luthersk inställning och fattigdom, är förunnat länder som Sverige, Norge och Finland.

-På Island finns inte den här typen av melankoli. Men jag avgudar den, jag avgudar Munch, Strindberg och Ingmar Bergman, och även de mer samtida uttrycken. Abba är så mycket skandinavisk smärta, liksom norsk black metal.

550 konstnärer

Ragnar Kjartanssons utställning ingår i Malmö Nordic, en stor satsning på nordisk samtidskonst i Malmö. 28 aktörer i staden, däribland fyra konstinstitutioner och 16 gallerier, ordnar utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter fram till den 18 augusti.

Totalt är över 550 konstnärer inblandade.

-Under 1990-talet fanns det man kallade för det nordiska konstmiraklet. Det fanns ett väldigt stort intresse för den nordiska konstscenen. I dag finns ett nytt intresse för Norden, både inom Norden och internationellt, säger Ann Bergström, projektledare för Malmö Nordic.

Till USA

Ett exempel på det intresset är just Ragnar Kjartansson, som just nu tilldrar sig ett enormt intresse internationellt. Bara under 2013 har 37-åringen, uppvuxen Reykjavik med föräldrar som båda arbetar med teater, hållit två hyllade separatutställningar i Boston och New York. Och på söndag är han åter i New York för ett sex timmar långt musikaliskt performance på Moma PS1 med gruppen The National.

Samtidigt arbetar Ragnar Kjartansson på ett performanceverk för årets Venedigbiennal tillsammans med före detta Sigur Rós-medlemmen Kjartan Sveinsson.

Imponerande för en konstnär som ser det som sin främsta talang att inte ta sig själv på allvar.

-Så klart är min konst seriös, den är inget skämt eller så. Men det är också bara jag som försöker uttrycka något. Jag känner mig inte som en konstnär, och jag avundas dem som har den här känslan av att här är jag, jag är konstnär, jag är känslig, jag är viktig.

Inställningen kommer igen när han pratar om Edvard Munchs målningar i ladan.

-Jag tror inte det innebär ett nytt sätt att se på dem, utan mer ett avslappnat sätt. De har blivit till oförtjänt perverterade objekt av vår kultur. Nu är de bara målningar och teckningar, och de är bra.