Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hesselbom ny chef på Röhsska

Ted Hesselbom. Så heter Röhsska museets nye chef, en grafisk formgivare som vill förändra världen.
Sökandet efter en ny chef på Röhsska museet har pågått i ett halvår och i går föll pusselbiten på plats. Jobbet går till Ted Hesselbom, som i dag är kreativ ledare vid egna reklam- och pr-byrån Hesselboms Universum i Stockholm.
Han säger att den viktigaste uppgiften är att återge designmuseet hög status i branschen och öka angelägenheten för allmänheten. Verktyget är att skapa utställningar som berör fler och inte enbart upplevs som finkultur.
- Jag tror att jag ska provocera lite, addera nya ämnen och aspekter, säger Ted Hesselbom och menar att det mycket handlar om vilket språk som används.

När ansökningstiden till tjänsten som Elsebeth Welander-Berggrens efterträdare gått ut i våras fanns ett tjugotal namn på listan. Dock inte Ted Hesselboms. Han sökte först sedan kulturförvaltningens chef Kennet Johansson uppmanat honom.
- Jag är en malmöit som flyttat till Stockholm och var inte inställd på att flytta till en ny stad igen. Men jag blev väldigt smickrad när Kennet Johansson ringde. Jag gillar vad han gjort tidigare i Malmö med utställningar om romer och nynazister, där kulturen är ett verktyg för att göra något mer i samhället. Han verkar stå för det fortfarande och även Göteborgs kommun. Så jag blev väldigt lockad. Förändra världen ska jag göra, säger Ted Hesselbom och brister ut i skratt.

Han fyller 46 i december och är utbildad grafisk formgivare vid Konstfack. Förra året gjorde han boken U-design som handlar om design som ett verktyg för att bekämpa fattigdom och befrämja demokrati.
- Design är den enda kulturyttring som berör alla. Har man inte tillgång till design är man fattig, säger Ted Hesselbom.

Sedan förra året är han styrelseledamot i Statens museer för världskultur och är nybliven ordförande i föreningen Formmuseet vänner. Han har också suttit i styrelsen för föreningarna Svensk form och Konsthantverkets vänner. Ted Hesselbom tillträder sin nya tjänst efter nyår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.